Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

Broodcultuur! Over brood, ambacht en tradities. Interview met Bart bakkerij Baab
25-9-2023

Vlaanderen en België kennen een rijke broodcultuur en dat verdient erkenning. In de themareeks Broodcultuur! Over brood, het ambacht en tradities zetten we daarom maandelijks een traditie, vakvrouw/man/... broodliefhebber of brood zelf in de kijker.  

Deze maand viel de beurt aan Bart van bakkerij Baab uit Lembeke. Bart is van opleiding bakker maar oefende jaren andere jobs uit. Hij keerde uiteindelijk terug naar het bakambacht. Bart maakte daarbij de bewuste keuze voor het trage proces én voor lokaal. Hij bouwde zijn eigen houtoven op basis van plannen van het MOT, Museum voor Oudere Technieken. Daarnaast werkt Bart uitsluitend met zuurdesem.  

Wat trok Bart zo aan aan traditionele houtovens? En wat is zijn favoriet broodmoment?  

Bekijk het hier in het interview: 

 

 

Wat is broodcultuur voor jou? Vul nu deze korte bevraging in: Bevraging Broodcultuur 

Heb je zelf iets te vertellen over brood of broodcultuur? Laat gerust iets weten via ina@bakkerijmuseum.be   

We interviewen mensen over heel Vlaanderen, met een verschillende achtergrond over hun band met brood, een specifieke broodtraditie of hun favoriet broodmoment. Dit project kadert in het erkenningstraject dat we samen met de werkgroep rond broodcultuur (de broodcultuurraad) doorlopen om uiteindelijk de broodcultuur in Vlaanderen en België te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Bedoeling is om zo veel mogelijk verhalen te verzamelen. Die bundelen we allemaal in het aanvraagdossier voor de Inventaris Vlaanderen. 


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Ieperse Steenweg 137, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
bakkerijmuseum@veurne.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met