Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

Kenniscentrum bakambacht en bakcultuur

Het Bakkerijmuseum Veurne werpt zich op als hét kenniscentrum van het bakambacht en bakcultuur in Vlaanderen. Onderzoek neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen onze werking. De resultaten van ons onderzoek publiceren we onder andere in ons eigen museumtijdschrift. Ook wie zelf onderzoek wil voeren naar ons rijk bakverleden, is bij ons aan het juiste adres. Bij ons ken je terecht met al je vragen rond de geschiedenis van het bakambacht, het dagelijks brood, je favoriet gebakje, taartje, snoepje of koekje!

Ons kenniscentrum herbergt verschillende collecties: de bibliotheekcollectie, de tijdschriftencollectie, collectie audiovisueel materiaal, de fototheek en de collectie documentatie 

Zoek je specifieke informatie over het bakambacht? Ben je op zoek naar een oud recept? Zit je met een bepaalde vraag? Of wil je even snuisteren in oude foto’s of boeken over het bakambacht? Je kan steeds een afspraak maken om de bibliotheek ter plaatse te raadplegen. Stuur een mail om een afspraak te maken of om je vraag te stellen naar ina.ruckebusch@veurne.be. We helpen je graag verder! 

 

 

 

Onze bibliotheek telt momenteel meer dan  publicaties en groeit nog steeds aan. De collectie is heel divers: ze bevat zowel zeldzame pareltjes uit de 18de eeuw, alsook meer recentere boeken. Het oudste boek dateert uit het jaar 1750, het nieuwste boek uit 2021.

Meer info

De omvangrijke tijdschriftencollectie van het Bakkerijmuseum is een unicum in Vlaanderen: de collectie telt maar liefst meer dan 200 tijdschriftentitels, waarvan verschillende enkel in onze collectie te vinden zijn! Dit gaat over tijdschriften uitgegeven door nationale bakkers-of voedingsfederaties, syndicale organisaties, bakkerijscholen en door fabrikanten van handwerktuigen/machines en bakkerijgrondstoffen. Daarnaast bewaart het museum oude bakkerijtijdschriften uit het buitenland: van Frankrijk, Duitsland, Nederland tot van Argentinië. De inventarisatie van deze uitgebreide tijdschriftencollectie loopt nog volop. 

Nog unieker zijn de oude kranten in de documentaire collectie van het Bakkerijmuseum, uitgegeven eind 19de –begin 20ste eeuw. Ze geven een unieke inkijk in de organisatie van de brede bakkerijsector en de middenstand in die periode, alsook in de snelle technische ontwikkelingen in de bakkerijnijverheid en bij uitbreiding de gehele voedingsnijverheid. De kranten zijn voorts een waardevolle bron van informatie voor al wie het culinaire erfgoed in Vlaanderen en België wil onderzoeken. 

 De collectie oude kranten van het Bakkerijmuseum is grotendeels opgenomen in Abraham. Catalogus van Belgische Kranten. Klik op de volgende link om alvast een kijkje te nemen: www.krantencatalogus.be 

Meer info

Ons museum heeft ook een kleine collectie audiovisueel materiaal. Dit gaat over geluidopnames en videobestanden uit ons eigen museumarchief maar ook uit privécollecties van bakkers. Daarnaast bevat deze collectie ook verschillende interviews met bakkers en bakkersvrouwen.

Meer info

Het Bakkerijmuseum bewaart duizenden foto’s over het Vlaams en Belgisch bakambacht! Het zwaartepunt van deze collectie ligt in de twintigste eeuw.

Meer info

Door de jaren heen werden door verschillende museummedewerkers mappen met losse documentatie aangelegd. Deze zijn een belangrijke informatiebron over ons rijk bakverleden

Meer info

Patakon. Tijdschrift voor bakerfgoed is hét uithangbord van de wetenschappelijke werking van ons museum. De redactie van dit tijdschrift is in handen van museummedewerkers. Maar geregeld vragen wij ook externe auteurs en onderzoekers om een gastbijdrage te leveren. Patakon verschijnt halfjaarlijks, maar niet op een vast moment in het jaar. Schrijf daarom zeker in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel nummer!

In ons museumtijdschrift zetten we onder meer onze erfgoedcollectie rond het bakambacht in de kijker. Daarnaast bevat ons tijdschrift verdiepende artikels met historisch onderzoek naar nog onbekende stukjes geschiedenis van brood, gebak en het bakambacht in Vlaanderen en België. Het tijdschrift is wetenschappelijk onderbouwd maar tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek.

Een lijst van de reeds verschenen nummers kun je hier raadplegen. De nummers die niet meer beschikbaar zijn, kun je op ISSUU gratis doorpluizen!

Een afzonderlijk nummer kost €9,00 (exclusief verzendingskosten) 

 Smaakt dit naar meer?

Je kan een gratis proefexemplaar opvragen via onthaal@bakkerijmuseum.be (vermeld het postadres) 

Of vraag nu je abonnement aan via onthaal@bakkerijmuseum.be! Een abonnement kost €25,00 (inclusief verzendingskosten). Hiermee ben je ook automatisch Vriend van het museum (lidmaatschap Soes) 

 

De voorbije jaren heeft het Bakkerijmuseum expertise opgedaan op verschillende vlakken: educatieve werking, collectieregistratie en- beheer, vrijwilligerswerking, wetenschappelijk onderzoek. 

We willen graag deze kennis uitwisselen èn delen met andere mensen en organisaties. Zit je met een bepaalde vraag of wil je meer weten over onze expertise op bepaald gebied? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Je kan ook onze presentaties, lezingen en andere documenten op SLIDESHARE terugvinden!


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Ieperse Steenweg 137, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
bakkerijmuseum@veurne.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met