Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

Met de klas

Wegens verbouwingswerken zijn klasbezoeken NIET mogelijk vanaf september 2022 tot de zomer van 2023. Vrije bezoeken zijn wel nog mogelijk tot 1 oktober. Het Bakkerijmuseum sluit tijdelijk vanaf 2 oktober 2022. Meer weten over onze plannen? Neem dan HIER een kijkje.

Het Bakkerijmuseum is een kindvriendelijk museum. Kinderen in familie- en schoolverband (4-12 jaar) zijn dan ook onze belangrijkste doelgroep. Het Bakkerijmuseum biedt diverse educatieve activiteiten aan voor kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs. Ook voor leerlingen uit het secundair onderwijs hebben we heel wat in petto. Afhankelijk van de leeftijd kunnen leerlingen brood, speculaas of chocoladefiguren maken.

Een klasbezoek aan het Bakkerijmuseum bestaat telkens uit een workshop + bezoek aan het museum. 

Wens je het klasbezoek voor te bereiden? Snuister dan zeker door onze educatieve pakketten!

Op bezoek met de allerkleinsten!

Op zoek naar een leuke klasuitstap? Kom met jouw kleuters naar het Bakkerijmuseum en maak een ovenvers brood! Samen met de huisbakker van het Bakkerijmuseum ontdekken de kinderen de ingrediënten van het brood, vervolgens gaan ze zelf aan de slag. Na de workshop krijgen de kinderen een leuk verhaal voorgeschoteld en bezoeken ze (indien gewenst) het museum.

Meer info

Kinderen uit het lager onderwijs kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, een ovenvers brood, speculaaskoeken of chocoladefiguren maken. Na de workshop trekt de klasgroep naar het museum.  

 

 

Meer info

Op zoek naar een boeiende klasuitstap? Leerlingen uit het secundair onderwijs maken, onder begeleiding van de huisbakker, een ovenvers brood. Na het analyseren van de ingrediënten begint het lastige meng- en kneedwerk. Hard labeur, zo ondervinden de leerlingen! 
Na de workshop trekt de groep door het museum onder leiding van een ervaren gids. De groep bezoekt naast de weg van graan tot brood ook de banket-, ijs-, chocolade-, wafel- en speculaasafdeling. Achteraf krijgt iedereen zijn ovenvers brood mee naar huis.

Ook mogelijk voor Buitengewoon Secundair Onderwijs.

Meer info

Het Bakkerijmuseum staat op educatief vlak sterk in haar schoenen. Over de jaren heen werkte het museum educatieve pakketten uit voor het lager en secundair onderwijs. Het Bakkerijmuseum werkt hiervoor geregeld samen met de hogeschool VIVES. De bestaande pakketten worden regelmatig geëvalueerd en herwerkt en zijn conform de huidige leerplandoelstellingen.

De kant- en klare pakketten zijn opgesteld per graad en bestaan uit een brede waaier aan actieve, didactische werkvormen. Ze bestaan uit een handboek voor de leerkracht + kopieerbaar werkboek voor de leerlingen, aangevuld met didactisch materiaal. Alle benodigdheden zitten opgeborgen in een praktische koffer.

De pakketten kan je als leerkracht gebruiken ter voorbereiding van een bezoek aan het Bakkerijmuseum, of aansnijden als lekker thema in de klas. 

Eerste graad LO: 'Op avontuur met bakker Ekmek'

Pakket bestaande uit een educatieve koffer, aangevuld met een handpop van bakker Ekmek en bijhorend verhalenboekje. Aan de hand van dit boekje worden verschillende  ‘broodthema’s’ aangesneden.

MEER INFO

Tweede graad LO: 'Maurice & Marcel ontrafelen het broodgeheim'

Pakket bestaande uit een educatieve koffer met handboek voor de leerkracht en een kopieerbaar werkboekje voor de leerlingen, aangevuld met didactisch materiaal. Bij de uitwerking van  dit educatief pakket werd aandacht besteed aan digitale media (filmfragmenten, opdrachten met smartboard of PowerPoint).

MEER INFO

Derde graad LO: 'Op stap met bakker Jef'

Pakket bestaande uit een educatieve koffer met handboek voor de leerkracht en een kopieerbaar werkboekje voor de leerlingen, aangevuld met didactisch materiaal.

MEER INFO

Derde graad LO: 'Chocolade, om je vingers van af te likken!'

Pakket bestaande uit 8 activiteiten met telkens een deel verwerking in de werkbundel. In de chocoladekoffer vind je een bordspel, domino, kwartet en tal van ondersteunend didactisch  materiaal terug die de lessen zoveel interessanter maken voor de leerlingen.

MEER INFO

Eerste graad SO of tweede graad BSO: 'Brood van eigen deeg'

Enkel mogelijk in combinatie met een bezoek aan het Bakkerijmuseum.
Leerlingen verkennen, na een broodworkshop, op eigen houtje het Bakkerijmuseum. De leerlingen worden opgesplitst in verschillende groepjes aan de hand van opdrachtbrieven. Als afsluiter speelt iedere groep een educatief bordspel over de opgedane kennis. 

MEER INFO

ONTLENEN

Inkijken en ontlenen: contactpersoon Nele Behaeghel (nele@bakkerijmuseum.be)

Waarborg: €50 (krijgt ontlener nadien terug indien pakket in oorspronkelijke staat wordt terugbezorgd)

Ophalen: met wagen

Op zoek naar een volledige dagtrip? Combineer een bezoek aan het Bakkerijmuseum met een bezoek aan een andere locatie. 
Over de middag kan de klasgroep picknicken in de cafetaria van het Bakkerijmuseum, mits één consumptie aan schooltarief (= €1,50). 

Meer info

Op zoek naar gratis vervoer? Met dynamoOPWEG kan je met de hele klas gratis naar het Bakkerijmuseum!

Meer info


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
onthaal@bakkerijmuseum.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met