Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

14/06: Breed infomoment broodcultuur in Vlaanderen
14-6-2022

Breed infomoment broodcultuur in Vlaanderen

Naast o.a. de frietkotcultuur, de biercultuur en heel wat tradities en ambachten, vinden wij dat broodcultuur ook een plaatsje verdient op de Vlaamse Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarom zetten het Bakkerijmuseum en de broodcultuurraad in 2020 een traject op om de broodcultuur te laten erkennen als erfgoed. En dat doen we niet alleen. Ook jij kan je steentje bijdragen! Via brede infomomenten willen we jou en iedereen die brood & broodcultuur een warm hart toedraagt betrekken bij dit traject.
 
 
 In 2021 was er het eerste infomoment. Dit jaar organiseren we opnieuw een breed infomoment, samen met de broodcultuurraad en het CAG (Centrum voor agrarische geschiedenis). Dit keer doen we dat op 14 juni, vanaf 19u00-21u00 bij onze fijne collega's van 't Grom (Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver
 
 
Het belooft alweer een razend interessante avond te worden! We geven je die avond een stand van zaken rond de erkenning van broodcultuur. Daarnaast vertelt Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen over hoe de erkenning van de Belgische Frietkotcultuur tot stand kwam. Ongetwijfeld inspiratievol voor de erkenning van broodcultuur Vervolgens laten we jullie zelf aan het woord! In een brainstormoefening zoeken we samen naar welke elementen van de broodcultuur belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties en hoe we dit zullen doen. 

Programma 

  • 18u30: Ontvangst met drank en broodhapje
  • 19u00: Welkom en voorstelling van ‘t Grom (Maarten Jacobs, museumdirecteur 't Grom) 
  • 19u20: Stand van zaken traject broodcultuur (Bakkerijmuseum Veurne en Centrum Agrarische Geschiedenis)
  • 19u35: Inspirerende getuigenis Bernard Lefèvre (Nationaal Verbond van Frituristen) rond het erkenningstraject van de Belgische frietkotcultuur 
  • 20u00: Actie! Oefening met alle deelnemers in verschillende groepjes.  Welke acties & prioriteiten moeten we ondernemen om de broodcultuur in Vlaanderen te kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties? 
  • 21u00: Afsluiting infomoment
Praktisch
Wanneer: 14 juni 2022, 19u00-21u00. We voorzien ontvangst vanaf 18u30
Waar: ’t Grom; Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Voor wie: Voor alle broodliefhebbers! (Bakkers, hobbybakkers, broodconsumenten, zuurdesemfanaten, foodies...)
Inschrijven: Inschrijven kan via DEZE LINK tot en met dinsdag 7 juni 
 
Belangrijk: Dit infomoment bouwt voort op het eerste infomoment. Was je er toen niet bij? Geen probleem! 
Op de projectpagina broodcultuur vind je het digitaal verslag terug van het infomoment in 2021. Zo ben je weer helemaal mee. De projectpagina vind je HIER
Op de website Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen kan je de definitie van broodcultuur nalezen: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/broodcultuur

Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
onthaal@bakkerijmuseum.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met