Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

ICE ICE BABY: Frigidaire
31-3-2021

ICE, ICE BABY: Frigidaire

Dit jaar zetten wij via onze nieuwsbrief collectiestukken uit ons museumdepot in de kijker onder het thema ‘Ice, ice baby’: over koeling en ijs in de bakkerij. Koeling en ijs spelen namelijk een heel belangrijke rol in het vervaardigen en bewaren van tal van bakkerijproducten.

Voor de maand april kozen we voor een oud reclamebericht uit 1960 voor een diepvriezer om broden in te bewaren. De advertentie is afkomstig van het Amerikaans merk Frigidaire. De firma werd in 1918 onder de naam Guardian Frigerator Company opgericht en verkocht de eerste moderne koelkasten. Een jaar later, in 1919, investeerde William C. Durant van het bedrijf General Motors in dit bedrijf. Van hem kwam de naam ‘frigidaire’. Daarom staat General Motors mee vermeld op alle reclame zoals op deze advertentie. Naast koelkasten specialiseerde Frigidaire zich ook in het produceren van diepvriezers, voor zowel huishoudens als voor de professionele voedingssector.

Dit merk werd zo populair dat in Amerika ‘frigidaire’ vaak werd gebruikt als term om een koelkast aan te duiden, ongeacht van welk merk. Frigidaire was over heel de wereld actief, ook in België. In ons land was er een verdeelpunt in Antwerpen, onder de naam Frigidaire LH Williams.

Diepvriezers waren in de jaren zestig nog een relatieve nieuwigheid in de Belgische bakkerijsector. Ze waren een ware revolutie in het productieproces van de bakker: producten zoals roomijs, taarten, ja zelfs brood, konden makkelijker bewaard worden. Tot na de Tweede Wereldoorlog bleven de traditionele manieren van koeling en diepvriezen via ijskasten en ijsbewaarders in zwang. Moderne koelkasten en diepvriezers waren immers een grote investering voor vele bakkers. Het is pas eind jaren vijftig dat er meer en meer moderne koelinstallaties in de Belgische bakkerijen geïntroduceerd werden.

Benieuwd naar deze oude advertentie? Vanaf dinsdag 6 april kan je het stuk tijdelijk komen bewonderen in ons museumonthaal!


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Ieperse Steenweg 137, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
bakkerijmuseum@veurne.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met