VUUR! Suikerthermometer
26-9-2020

VUUR! Suikerthermometer

In de themareeks VUUR! zetten we collectiestukken in de kijker uit ons depot die het publiek normaal niet te zien krijgt. Het zijn objecten die verband houden met warmte en vuur. Vuur is immers nooit veraf voor de warme bakker.

Deze maand kozen we voor een suikerthermometer. Deze thermometer bestaat uit een glazen buis die beschermd wordt door een metalen beschermnetje. Op de thermometer worden de graden in Celsius aangegeven. Deze suikerthermometer werd gebruikt om de temperatuur van suikersiroop te meten.

Suikersiroop is eigenlijk suiker opgelost in water. Siroop is de basis van snoepgoed en bekomt men door suiker in een hoeveelheid water te laten koken: minstens 1/3de van haar gewicht. De smaak en hardheid van de uiteindelijke snoepjes wordt bepaald door hoe lang suikersiroop werd gekookt en aan welke temperatuur.

Warmte en vuur zijn dus noodzakelijke elementen voor de ambachtelijke suikerbakker!

Enkele temperaturen in de suikerbereiding op een rijtje (niet limitatief):

• Op stroop: de siroop heeft een temperatuur van 100°c en de suiker is geklaard
  • ‘Klein Draadje’: de siroop heeft een temperatuur van 102,5°c bereikt, je kan de siroop tussen je vingers nemen en vinger en duim volledig openen zonder dat de draad breekt
  • ‘Stijve bal’: de siroop heeft een temperatuur van 118,5°c bereikt. Men kan al een stevig balletje maken van de siroop
  • ‘Kleine kraak’: de siroop heeft een temperatuur van 141,5°c bereikt. Als men de siroop vlug plooit, breekt ze
  • ‘ Droge kraak’ of karamel: de siroop heeft een temperatuur van 144,5°c bereikt. De siroop is zeer broos geworden, ze knapt bij het breken

Wil je deze thermometer eens van dichtbij komen bewonderen? Kom dan vanaf 6 oktober een kijkje nemen in het Bakkerijmuseum! Daar wordt dit meettoestel tijdelijk tentoongesteld.