Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

VUUR! Pyrometer
1-3-2020

VUUR! Pyrometer

In de themareeks VUUR! zetten we collectiestukken in de kijker uit ons depot die het publiek normaal niet te zien krijgt. Het zijn objecten die verband houden met warmte en vuur. Vuur is immers nooit veraf voor de warme bakker.

Als item voor de maand maart kozen we voor een pyrometer van de fabrikant OOMS uit Antwerpen. Een pyrometer is een toestel waarmee men hoge temperaturen kan meten. Deze pyrometer kon temperaturen meten van 0 tot 500 graden Celsius en was een onderdeel van een bakkersoven. Hij dateert wellicht uit de jaren ’50-’60 van de vorige eeuw.

De temperatuur bewaken is een heel belangrijk element in het bakproces: de oven moet de juiste temperatuur hebben om producten zoals brood te kunnen bakken en ook tijdens het bakproces mogen er niet te veel schommelingen zijn in de temperatuur. De allereerste pyrometer werd ontworpen door de Nederlandse natuurkundige Petrus (Pieter) van Musschenbroeck in 1729.

Het Bakkerijmuseum heeft tien verschillende pyrometers in de collectie zitten, waarvan zeven in het depot worden bewaard.

Word je warm van onze mooie pyrometer? Je kan hem vanaf 6 maart tijdelijk bezichtigen in ons museumonthaal! Of zoek hem ook op www.erfgoedinzicht.be

 

 

 


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Ieperse Steenweg 137, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
onthaal@bakkerijmuseum.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met