Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

ERFGOEDDAG 2023: Beestig!
23-04-2023 11:00

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Op zondag 23 april kan je op heel wat erfgoedlocaties in Vlaanderen en Brussel deelnemen aan meer dan 1000 gratis activiteiten! Erfgoeddag 2023 zet erfgoed in al zijn facetten in de kijker, dit jaar rond het thema 'Beestig'. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april kom je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.

Ook in het Bakkerijmuseum valt er heel wat te beleven! De museumzalen zelf zijn nog even gesloten voor vernieuwingswerken, maar in onze pas aangelegde tuin én in ons museumdepot ontdek je heel wat beestige verhalen...

Programma

OP SAFARI IN HET MUSEUMDEPOT

Ga op safari in het museumdepot en werp een unieke blik achter de schermen van het Bakkerijmuseum! Wist je dat minder dan 10% van de collectie te bekijken is in het museum? De rest bewaren we veilig in onze schatkamer: het museumdepot. Op Erfgoeddag kan je een unieke blik werpen achter de schermen. Samen met een gids ga je op safari in het depot. Je ontdekt een 5-tal bijzondere collectiestukken gelinkt aan het thema ‘beestig’, en heel wat andere, nooit tentoongestelde pareltjes.

Je kan aansluiten bij een gids telkens om 11u, 12u, 13u, 14u, 15u en 16u.

HULP OF PLAAG? Doemarkt en mini-expo over nuttige en minder nuttige dieren in de bakkerij

 Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de bakkerij. Denk maar aan de honden of paarden die hielpen bij de levering van het brood, de kat die de muizen weghield, of op microniveau: de bacteriën en gisten die ervoor zorgen dat ons brood rijst! Maar dieren kunnen ook effectief een plaag zijn: broodkevers, graanklanders, muizen en ratten, ... Tijdens deze doe-markt met mini-expo ontdek je verschillende nuttige en minder nuttige dieren in de bakkerij.

- Mini-expo
- Labostand: kom alles te weten over zuurdesemculturen en gist: op microniveau
- Fauna-akker: ontdek onze biodiverse akker en leer over biodiversiteit en een natuurlijk evenwicht in je eigen tuin. Met wat kleine ingrepen kan je je eigen omgeving vaak  al een pak natuurinclusiever inrichten.
- Maak een insectenhotel of een oorwormpotje om nuttige insecten aan te trekken
- Ga op safari in onze museumtuin en laat al je zintuigen prikkelen 
- Demonstratie met de mobiele houtoven: proef van beestig gebak

Praktisch

Wanneer: Zondag 23 april van 11u00-17u00.

Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-Laan 2, 8630 Veurne.
Opgelet: de museumgebouwen (met uitzondering van het depot) zijn op deze dag NIET toegankelijk wegens vernieuwingswerken. De activiteiten van Erfgoeddag gaan voornamelijk buiten door: hou rekening met de weersomstandigheden.

De activiteiten zijn gratis.

___

Benieuwd naar andere erfgoedparels in de buurt? Ontdek het volledige programma op www.erfgoeddag.be!


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren)
onthaal@bakkerijmuseum.be

Blijf op de hoogte


In samenwerking met