25/04 en 26/04: ERFGOEDDAG in het Bakkerijmuseum | De Nacht [AFGELAST]
25-04-2020 14:00

ERFGOEDDAG

[Omwille van de maatregelen ivm het Covid-19 virus wordt Erfgoeddag uitgesteld naar 24/25 april 2021.]

Op zaterdag 25 april en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag zijn 20e verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'. Geen betere plek om Erfgoeddag te beleven dan het Bakkerijmuseum: het werk in de bakkerij speelt zich immers vooral ’s nachts af, vroeger, maar ook vandaag nog. Blijf voor een keertje overnachten in het museum, neem deel aan één van de pyjamarondleidingen of luister naar verhalen voor het slapengaan. Op zondagochtend kan je de bakkers al voor het krieken van de dag aan het werk zien, en wie wil kan genieten van een heerlijk versbereid ontbijt. P.S.: tijdens Erfgoeddag is de toegang tot het museum steeds gratis!

Wanneer: Zaterdag 25 april (14u-00u00) en zondag 26 april (00u00-17u00)
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Tijdens Erfgoeddag is de toegang gratis voor iedereen!
Meer informatie: www.bakkerijmuseum.be, via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97.

>> 24/24: Overnachten in het museum

Op erfgoednacht blijft het Bakkerijmuseum 24u open. Blijf slapen in het museum, of sla je tent op in de tuin. Ontdek het werk en leven van de bakker tijdens de pyjamarondleidingen, of luister naar verhalen voor het slapengaan. Wie wil kan zich warmen aan het knisperende kampvuur met soep. Bewonder in de vroege ochtend het werk van de bakkers: ze maken een kraakvers ontbijt klaar.

Tussen 17u en 19u30 zijn slapers welkom om zich te installeren in het museum, of hun tent op te slaan in de museumtuin. Vanaf 20u maken we het stil in het museum voor de vroege slapers. Breng zeker een slaapmatje, slaapzak, hoofdkussen, zaklamp en eventueel oordopjes mee. Je voorziet best ook een warme pyjama. Eten en drinken is niet toegestaan in het museum zelf (met uitzondering van water), maar wel in de museumcafetaria. Een hapje en drankje zijn daar te verkrijgen. Op zondagochtend kan je genieten van een vers ontbijt tussen 8u en 10u (betalend).

Wanneer: Start zaterdag 25 april vanaf 17u, einde zondag 26 april om 12u
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Reserveer je slaapplekje en/of ontbijt via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97. Er zijn geen douches aanwezig ter plaatse.

>> Pyjamarondleiding (volwassenen)

Ga met een ervaren gids op ontdekking doorheen de boeiende collectie bakerfgoed van het Bakkerijmuseum: de grootste van België. Verschillende aspecten van het ambacht komen aan bod: het maken van speculaas, snoepgoed, chocolade en zelfs roomijs. Speciale aandacht gaat naar het nachtelijke werk van de bakker, en de invloed die dit heeft op gezinsleven, vrije tijd, … (pyjama optioneel)

Wanneer: Zaterdag 25 april om 18u30 en zondag 26 april om 10u. De rondleiding duurt ongeveer een uur.
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Vooraf inschrijven niet nodig. Door de vele trappen in het historische gebouw is de rondleiding helaas moeilijk toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

>> Pyjamarondleiding (Kinderen)

‘s Avonds voor het slapengaan, of ‘s ochtends na het ontwaken gaan we in onze pyjama op stap in het museum. Neem zeker je zaklamp mee, en kom maar mee! Wist je dat de bakker vooral ‘s nachts werkt? En dat het heel hard werken is? We ontdekken hoe snoepjes gemaakt worden, of ijs, of speculaas, en proeven van roze chocolade. In het bakkerswinkeltje uit de tijd van toen kijkt iedereen zijn ogen uit.

Wanneer: Zaterdag 25 april om 18u30 en zondag 26 april om 10u. De pyjamarondleiding duurt ongeveer een uur.
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Vooraf inschrijven niet nodig. Door de vele trappen in het historische gebouw is de rondleiding helaas moeilijk toegankelijk voor kinderen met een fysieke beperking.

>> Verhalen voor het slapengaan

Voor de allerkleinsten richten we een knus plekje in. Bij het licht van de zaklamp vertellen we spannende verhalen over de nacht, de bakker en zijn grote oven. We fantaseren over taart en koekjes en wilde avonturen. Daarna gaan we de nacht in met een hoofd vol dromen.

Kom gerust in je pyjama! Neem je knuffeldier mee en een zaklamp.

Wanneer: Zaterdag 25 april. Sessies om 18u30 en om 19u30. De voorleessessies duren telkens ongeveer een half uur.
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Vooraf inschrijven niet nodig.

>> Nachtwerk

Tijdens de vroege uurtjes gaan de bakkers aan het werk. Sta samen met hen op en weeg bloem, water, zout en gist zorgvuldig af. Daarna gaat het werk onverminderd voort: kneden, opbollen, rijzen en ten slotte bakken. Nu merk je pas écht hoeveel werk er in je dagelijks brood kruipt. Vanaf 8u kan je aan tafel schuiven voor een kraakvers ontbijt (betalend). De bakdemonstratie zelf is gratis.

Wanneer: De bakkers gaan aan de slag op zondag 26 april om 4u. Ontbijten kan tussen 8u en 10u.
Waar: Bakkerijmuseum Veurne, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
Praktisch: Inschrijven voor het ontbijt kan via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97. €8/kind (-12 jaar) en €14/volwassene (+12 jaar)