Recept uit Grootmoeders Doos: Wijnsorbet
15-6-2018

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

in juni lonkt de zomer al volop. En zomer, dat betekent frisse lekkernijen! Een frisse lekkernij is bijvoorbeeld sorbet. Dit recept voor wijnsorbet komt uit ''Gebakken en Confituren" (1903) van Cauderlier (1812-1887), de eerste Belgische chef-kok die toegankelijke receptenboeken uitgaf. Na zijn dood werden er verschillende van zijn receptenboeken in veelvouden herdrukt.

Bereiding

“ Leg in eene kastrol 3 lepels Mondamin-bloem, 150gr. broodsuiker; besla de bloem en het suiker meteen liter koude melk die gekookt heeft. Zet op het vuur en roer om; laat vijf minuten koken, en zet af het vuur, zonder ophouden met te roeren.

Werp er 4 eidoors in, zet opnieuw te vuur voor 1 minuut; laat verkoelen. Laat den lepel in den room zitten, en roer er van tijd tot tijd mede in den room, om te beletten dat er eene kortst op kome. Als hij gansch koud is geworden, leg hem in ijs, in eenen blikken of goed vertinden koperen pot.

Een uur voordat ge opdient, besla den room met eene flesch witte wijn, om het even welke soort. Zet den vorm tot boven toe in het ijs 10 minuten.

Voordat ge opdient; werp een snuif zout in de eiwitten; besla vier eiwitten tot schuim; meng ze goed met den room doreen. Dien op in wijnruimers (nvrd. Wijnglazen) welke in eene zeer koele plaats moeten gestaan hebben”.

Ingrediënten

3 eetlepels bloem, 150gr. Suiker, 4 eieren, snuifje zout, natuurijs of diepvries ( om de sorbet te verkoelen), 1 liter koude melk, een fles witte wijn

Bron

Cauderlier, Gebakken en Confituren, Gent, 1903