Recept uit Grootmoeders doos: Pannenkoeken
7-2-2018

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand februari kozen we voor een recept voor pannenkoeken. Er zijn in februari een paar gelegenheden waarbij pannenkoeken worden gebakken, bijvoorbeeld Maria Lichtmis (2 februari) of Vastenavond of Vette dinsdag (dinsdag voor Aswoensdag) ;

Het recept met titel ‘Eenvoudige recepten’ komt uit het receptenboekje ‘Recepten “Borwick” ‘, dat vermoedelijk dateert uit de jaren ’50. Dit boekje is een uitgave van Borwick,  vroeger één van de bekendste Britse fabrikanten van onder andere bakpoeder.

Bereiding

Bloem, zout en BORWICK’S POEDER samen ziften in een bassin. Eene holte maken in het midden. Het geslagen ei bijvoegen. Goed bijeen slaan en de melk ondertusschen bijroeren. Tot een zachten deeg slaan. Eene stuk spek of boter, ongeveer de grootte  eener noot , laten smelten in eene broodpan. Wanneer deze heet is, genoeg deeg in de pan doen om de bodem te bedekken. Wanneer de deeg gerezen is  en onderaan voldoende bruin is losschudden en de pannenkoek omkeeren in de pan, tot ook de andere zijde bruin is. Indien gij niet kunt losschudden, met een tafelmes losmaken. Wanneer de koek gebraden is, met suiker en citroensap bestrooien en oprollen. De gebakte warm houden terwijl gij nog andere koeken bakt.

Ingrediënten

½ pond bloem (±450 gr.), een greepje zout, ½ koffielepel BORWICK’S POEDER( bakpoeder nvrd. )1 pint melk (±550 ml.) ,  1 ei

Bron

Recepten "Borwick": voor patisseries, taarten, ijs, lekkernijen, ten huize, George Borwick & Sons Ltd., Brussel, S.a.

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png