Recept uit Grootmoeders Doos: Oorlogswafels
29-6-2017

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos.

Voor de maanden juli en augustus kozen we opnieuw voor een oorlogsrecept, dit naar aanleiding van onze lopende tentoonstelling ‘Boter bij de Vis’ . In deze expo word je ondergedompeld in een stukje ongekende vaderlandse geschiedenis: de grote hongersnood in België tijdens Wereldoorlog I. Het gekozen recept ‘Oorlogswafels’ komt uit ‘Wat eenieder behoort te weten omtrent de rationeele voeding’, een boekje uit 1917 geschreven door dokter Alfred Delsemme. De brochure bevat de beknopte inhoud van de conferenties gehouden in 1916 door Alfred Delsemme. Het boekje bevat allerlei voedingsadviezen, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Deze inzichten en adviezen vertaalde Delsemme ook naar enkele oorlogsrecepten, waaronder dat van ‘oorlogswafels’.

Bereiding

“Men bestrijke sneden broods met reuzel, en men bestrooie ze met witten of bruinen suiker en gemalen kaneel. Men legge de sneden opeen , men plaatse in het wafelijzer en oefent er een sterken druk op. Daarna late men ze van beiden kanten bakken. Onnoodig het ijzer met vet in te smeren”

Voedende waarde eener wafel: 5gr. eiwitstoffen, 14gr. 9 vetstoffen; 60 gr. 3 koolhydraten. Verwarmend Vermogen: 406,3  calorieën

Ingrediënten