Recept uit Grootmoeders Doos: Oorlogskoek
30-10-2017

Recept uit Grootmoeders Doos: Oorlogskoek

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’. Voor de maand november selecteerden we een oorlogsrecept, namelijk ‘Oorlogskoek (1917), aangezien november de laatste maand is dat de expo Boter Bij de Vis nog te bezichtigen valt in het Bakkerijmuseum te Veurne! Deze tentoonstelling neemt je mee naar de Eerste Wereldoorlog en de grote voedselcrisis die ons land toen meemaakte.

Voor dit recept laten we dokter Alfred Delsemme opnieuw aan het woord. Hij schreef in 1917 een brochure die verschillende voedingsadviezen bevatte, gestoeld op wetenschappelijke inzichten. Deze inzichten en adviezen vertaalde Delsemme ook naar enkele oorlogsrecepten, waaronder dat van ‘oorlogskoek’.

Bereiding

“Men neeme 500 gr. brood dat men in ½ liter melk of water verbrokkelt; men voege er 200gr. suiker bij, alsmede eenen eetlepel reuzel, ½ koffielepel sodabicarbonaat; rozijnen of krenten naar verkiezing. Men zette het dan in den oven; een halfuur bakken is voldoende”

Voedende Waarde:  43gr., 5 eiwitstoffen, 34gr. vetstoffen, 453 gr. Koolhydraten- Verwarmend Vermogen: 2.354, calorieën

Ingrediënten