Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

Recept uit Grootmoeders Doos: Oorlogskoek
30-10-2017

Recept uit Grootmoeders Doos: Oorlogskoek

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’. Voor de maand november selecteerden we een oorlogsrecept, namelijk ‘Oorlogskoek (1917), aangezien november de laatste maand is dat de expo Boter Bij de Vis nog te bezichtigen valt in het Bakkerijmuseum te Veurne! Deze tentoonstelling neemt je mee naar de Eerste Wereldoorlog en de grote voedselcrisis die ons land toen meemaakte.

 Voor dit recept laten we dokter Alfred Delsemme opnieuw aan het woord. Hij schreef in 1917 een brochure die verschillende voedingsadviezen bevatte, gestoeld op wetenschappelijke inzichten. Deze inzichten en adviezen vertaalde Delsemme ook naar enkele oorlogsrecepten, waaronder dat van ‘oorlogskoek’.

 Bereiding

“Men neeme 500 gr. brood dat men in ½ liter melk of water verbrokkelt; men voege er 200gr. suiker bij, alsmede eenen eetlepel reuzel, ½ koffielepel sodabicarbonaat; rozijnen of krenten naar verkiezing. Men zette het dan in den oven; een halfuur bakken is voldoende”

Voedende Waarde:  43gr., 5 eiwitstoffen, 34gr. vetstoffen, 453 gr. Koolhydraten- Verwarmend Vermogen: 2.354, calorieën

 Ingrediënten

500 gr. brood, 200 gr. suiker, ½ melk of water, een eetlepel reuzel/vetstof, ½ koffielepel sodabicarbonaat, rozijnen of krenten

 Bron

Delsemme, A. ‘Wat eenieder behoort te weten omtrent de rationeele voeding, 1917

 

 


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97
info@bakkerijmuseum.be

Inschrijven nieuwsbrief


In samenwerking met
Vlaanderen Verbeelding Werkt
 
Provincie West-Vlaanderen
 
Stad Veurne
 
Erfgoed inzicht
 
Herita Open Monumenten