Recept uit grootmoeders doos: nieuwjaarshart
2-1-2017

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand januari kozen we voor het recept: nieuwjaarshart. Dit recept komt het boekje ‘Nagerechten met Imperial Produkten’, uit 1956

Bereiding

Bereiding voor het deeg: 70gr. Weekgemaakte boter in een kom doen. Steeds roerend de inhoud van het pakje langzaam bijschudden. 2 eierdooiers en 5 soeplepels melk bijvoegen. Kneden. Daarna de eiwitten afzonderlijk slaan en in het deeg verwerken. Het deeg op een plaat, bedekt met beboterd papier, gieten (plaat van 25x32 cm en boord van 1 cm hoog) 5 min. Laten rusten. In zeer warme oven gedurende 10 à 12 minuten laten bakken.

Vorm: hart

Baktijd: 30 minuten

Versiering: Snij de taart, wanneer ze koud is, in twee lagen en vul met boterroom. Bestrijk het bovenvlak en de kanten eveneens met boterroom. Doe het paneermeel aan de kanten kleven en versier de taart door middel van de spuitbus met 8 of 12 tanden.

Bereiding van de boterroom: men maakt ¼ l pasteiroom. Bij gebruik van de pasteiroom voor de boterroom de hoeveelheid suiker verdubbelen. Daarna neemt men een kom met ronde bodem , waarin men 250 gr. zachte boter doet. Met een klopper wordt de boter bewerkt, op dezelfde manier alsof men een ei klopt. Daarna mengt men de pasteiroom met kleine hoeveelheden onder de boter , die men blijft bewerken. Men moet er voor oppassen dat de bijgevoegde room niet te koud is daar hierdoor de boter soms hard wordt en eventueel klonters kan vormen. Als men ziet dat het mengsel gaat klonteren kan men het, terwijl men het blijft bewerken, lichtjes verwarmen.

Ingrediënten

¼ pasteiroom, 300 gr. boter, paneermeel, 2 eieren, 5 soeplepels melk, pakje Imperial Cake

Bron

S.n., Nagerechten met Imperial Produkten, Brussel, 1956