Recept uit grootmoeders doos: Moederdagtaart
3-5-2016

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’. In de maand mei vieren we Moederdag, daarom kozen we een recept uit voor een Moederdagtaart! Dit recept komt uit een bakkerstijdschrift: Bakkersbaas uit 1959.

Bereiding

“Bak een fond van gemengd deeg en zodra koud bedek hem met fijne pasteibakkerskreem. Plaats er een halve fond biscuit gênoise op en bestrijk deze ingelijks met dezelfde kreem. Bedek opnieuw met een fond Vanille Biscuit gesausd met “Crême de Noyaux” likeur en deze terug met pasteibakkerskreem. Vorm het gebak met de overgebleven halve Gênoise Biscuit.

Maskeer de ganse taart met Italiaanse schuim en steek ze een ogenblik , in een zeer warme oven, ten einde het schuim te doen pakken.

Laat de taart koud worden en glaceer ze met licht bruin gekleurde fondant (bruine suiker). Doe aan het onderste gedeelte  een randje chocoladekorrels kleven. Plaats op het bovenste gedeelte van het gebak twee lichtgroen gekleurde marsepeinbandjes waarop u op voorhand de opschriften hebt gedaan.

Maak de bloempjes na met roze marsepein en met behulp van een klein hartvormig uitstekertje, de stelen en de bladeren met chocoladestroop. Vul de holten der bladeren met abrikozenmoes, licht gekleurd in groen en met wat geweekte en gesmolten gelatine verstevigd.

Maak de bloempjes af met in hun hartje een kleine pil Mimosa te plaatsen en voltooi de garnering met Vanille Boterkreem. Versier met een gekristalliseerd viooltje of rode gekonfijte kers”.

P.S. De pasteibakkerskreem mag vervangen worden door Boterkreem bij voorkeur vervaardigd met melkcompositie of pasteibakkerskreem.

N.B. Deze taart is fijn van smaak en dat verdient Moeder wel.

Ben je van plan deze taart zelf te maken? Bezorg ons een foto van het resultaat via info@bakkerijmuseum.be!

Ingrediënten

Voor het Wener Deeg: 1 kg. Bloem, 1kg. Broyage (gelijk gewicht), 1 kg. Boter, 5 eiwitten

Voor het Gemend deeg: ½ vetdeeg plus ½ vetdeeg (goed samen werken)

Voor de Biscuit Gênoise: 16 eieren, 500 gr. suiker, 500 gr. extra bloem, 250 gr. licht gesmolten boter (met moeite lauw), warm en koud slagen

Bron: S.N., Het recept van de maand. Moederdagtaart, in: Bakkersbaas; Officieel Orgaan van het Huis der Bakkersbazen België , jaargang 41,nr. 4, april 1959.

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png