Recept uit grootmoeders doos: marsepeinpatatjes
1-11-2016

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand november kozen we een oud recept uit voor marsepeinpatatjes. De wintermaanden zijn traditioneel maanden waarin marsepein wordt gegeten, bijvoorbeeld rond de Sinterklaas-en kerstperiode. Dit recept komt uit het boek ‘Gebakken en confituren’ uitgegeven in 1903 (heruitgave) en geschreven door de 19de-eeuwse chef-kok Cauderlier uit Gent.

Bereiding

Voor de marsepein:

Stamp 250  grammen zoete amandelen met wat water en doe ze in eene kasrol, met 250 grammen suiker in poeder die gij er goed mede mengt. Zet de kastrol op de plaat naast het vuur en laat het mengsel wat verdampen. Voeg er bij een vanieljestok. Doe wat suiker in poeder op de taartenplank. Leg er den deeg op en duw hem uit. Steek er met een uitseker brokjes uit waaraan gij den vorm geeft dien gij verkiest. Droog het marsepein in den oven dien gij half open laat.

Marsepein als Patatjes:

Leg op de taartenplank een weinig cacao of chocolade in poeder gestampt. Geef aan het marsepein den vorm van pataten. Wentel  het in de chocolade en dien op.

Ingrediënten:

250 gr. zoete amandelen, een vanillestokje, 250 gr. suiker, cacaopoeder, water