Recept uit grootmoeders doos: Koningskoek
6-1-2018

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand januari lieten we ons inspireren door Drie Koningen, het feest dat traditioneel op 6 januari gevierd wordt. Tijdens dit feest wordt onder meer de driekoningentaart gebakken en gegeten, een taart waarin een boon zit verstopt. Wie de boon vindt, is voor één dag koning.

Wij kozen het recept voor 'Koningskoek' (Gâteau des Rois) uit het boekje 'Nagerechten met Imperialproducten' (1956). Deze koek is eigenlijk meer een cake dan een taart.

Bereiding

"Deeg voor Roll Cake bereiden. 70gr. Weekgemaakte boter in een kom doen. Steeds roerend de inhoud van het pakje (pakje Imperial Cake, cakepoeder nvrd. ) langzaam bijschudden. 2 eierdooiers en 5 soeplepel melk bijvoegen. Kneden. Daarna de eiwitten afzonderlijk slaan en in het deeg verwerken. Een rechthoekige plaat met lage rand met boter inwrijven en bovendien met een beboterd papier beleggen, met deeg vullen en gedurende ongeveer 10 min. In een goed verwarmde oven bakken. Na afkoeling kan het papier makkelijk worden verwijderd.

Men verdeelt de Roll Cake in 3 gelijke deken. Vervolgens een boterroom klaarmaken naar de gewenste smaak, de 3 delen hiermede bestrijken en op elkaar leggen. Op het bovenste deel de Koningsboon leggen. Daarna met een gevuld zakje (spuitzak nvrd.) en 8mm. Huls (spuitmondje nvrd.) de bovenste kant versieren".

Ingrediënten

70 gr.boter, één pakje cakepoeder, 2 eieren, 5 soeplepels melk, boter om in te vetten, ¼ l pastei of boterroom

Bron

S.N. Nagerechten met Imperial Produkten, Imperial Products, Antwerpen, 1956