Recept uit grootmoeders doos: Kerstboomstam
2-12-2016

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’. Voor de maand december kozen we een traditioneel kerstrecept, namelijk kerstboomstam (kerstbuche). Dit receptje vonden we in Oetker’s nagerechten boek uit 1936.

Ingrediënten
Benoodigdheden voor het deeg: 5 eieren, 100 gr. fijne suiker, 1 pakje Oetker’s Vanillin suiker, 2 eetlepels koude water, 100 gr. Oetker’s maïsbloem “Gustin”, 1 koffielepel Oetker’s bakpoeder Backin

Benoodigdheden voor de vulling: 250 gr. boter, 100 gr.  bloemsuiker, 2 eierdooiers, 2 pakjes Oetker’s Vanillin suiker, 6 eetlepels warme melk
Bereiding

Kerstboomstam

Wordt bereid met een biscuitdeeg

Bereiding van het deeg: klop de eierdooiers, de suiker, de Vanillin suiker en het water, met behulp van een klopper, tot u een schoon schuim bekomt. Meng er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door en ten slotte de met Backin vermengde en gezeefde Maïsbloem “Gustin”.

Vorm: geboterde plaat en geboterd papier

Baktijd: 10 minuten in warmen oven

Versiering: Bestrijk de gansche oppervlakte van de plaat met het deeg en laat bakken. Snij de taart, na het bakken, in zes banden (3 voor elke boomstam). Vul met kreem en bestrijk ook de oppervlakte en de schuin gesneden kanten. Versier door middel van een platte spuitbus met 6 of 8 tanden.

Bereiding van de boterkreem: roer de boter tot kreem. Voeg er de gezeefde  suiker en de eierdooiers bij en tenslotte de in de warme melk gesmolten Vanillin suiker.

Opmerking: dit recept geeft twee boomstammen.

De vanille-boterkreem kan worden vervangen door mokka-chocolade of ananasboterkreem.

Bron

S.n., Oetkers’s Nagerechten Boek, Brussel, 1936