Recept uit Grootmoeders Doos: Kersencake
7-3-2018

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand maart kozen we voor het recept Kersencake uit het boekje ‘ Vreugde heerst aan de Dis’ van de hand van Gaston Clément (1879-1973), een Belgische chef-kok en schrijver van kookboeken. Hij schreef onder meer in opdracht van de Nationale Commissie voor Economische Uitbreiding allerhande kookbrochures. Vreugde heerst aan de Dis is er hier één van. Dit boekje diende ook als promotie voor suiker: op iedere pagina staat er een slogan, zoals ‘Suiker is een noodwendigheid voor het kind’.

Bereiding

“Bewerk grondig in een teil twee honderd vijftig gram boter met twee honderd vijftig gram suiker en een greepje zout; voeg daarna één vier eieren en twee eierdooiers toe, een snuifje ammoniumkarbonaat, twee honderd vijftig gram in stukjes gesneden  en gedurende een half uur in kirsch gedrenkte gekonfijte kersen; voeg, wanneer alles goed vermengd is twee tot sneeuw geklopte eiwitten  en daarna twee honderd vijftig gram meel toe. Laat gedurende een uur in een zachte oven bakken, haal uit de vorm op een rooster en laat gedurende minstens twaalf uur koud worden”.

Ingrediënten

250gr. boter, 250 gr. Suiker, een greepje zout, 4 eieren, 250gr. gekonfijte kersen, 250gr. meel

Bron

Clément, Gaston, ‘Vreugde heerst aan de Dis’, Nationale Commissie voor Economische Uitbreiding, Brussel, s.d.