Recept uit Grootmoeders Doos: Appelsienentaart
26-4-2018

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

De maand mei is de maand waarin we Moederdag vieren én de echte start van de lente!  Met dit in ons achterhoofd kozen we een heerlijk recept voor een fruittaart: een appelsienentaart. Dit recept komt uit het boekje ‘Nagerechten met Imperial Products’ uit 1961 (7de druk). Je kan het recept gebruiken om op Moederdag mama en/of oma te verwennen, of gewoon om de lente goed in te zetten.

Bereiding

“Voor het Biscuitdeeg:

Klop de eieren, de suiker en de gevanillineerde suiker op een zacht vuur, of in een pot met kokend water, in een kom met ronde bodem met behulp van een klopper. Vooral op letten de eieren  niet te bakken. De invloed der warmte en het slaan mag enkel en alleen het opkomen van het mengsel voor gevolg hebben. Het deeg verdubbelt minstens in omvang. Na 10 minuten wordt gewoonlijk een voldoende warmtegraad bereikt (30 graden). Van het vuur verwijderen en het slaan met de klopper aanhouden tot afkoeling van het mengsel. Zich van de spatel bedienen om het meel met kleine hoeveelheden te verwerken. Niet te veel kneden om het zinken van het deeg te beletten. D bewerking beperkt zich met eenvoudig het meel en de geslagen eieren te mengen.

Baktijd: 30 minuten in een zacht verwarmde oven

Voor de vulling:

Mak een pasteiroom met 3/4de liter melk. Voeg er het sap van de 2 appelsienen bij en roer tot volkomen afkoeling.

Voor de slagroom:

Klop de room, de gevanillineerde suiker Imperial en 50 gr griessuiker te samen.

Versiering:

Snij de taart, wanneer ze koud is, in drie lagen, welke u met room bestrijkt. Leg de ene laag op de andere en bestrijkt eveneens de kanten. Doe het paneer meel aan de kanten kleven. Versier het bovenvlak met slagroom en de in ach verdeelde appelsienen”.

Ingrediënten

Voor het biscuitdeeg: 125 gr. Bakmeel Imperial (bloem), 4 eieren, 1 pakje gevanillineerde suiker (pakje vanillesuiker), 125 gr fijne suiker

Voor de vulling: 75 gr.  fijne suiker, 3/4de liter melk, 1 pakje Pudding-Poeder Vanillesmaak Superior (1 pakje puddingpoeder vanille), het sap van 2 appelsienen of 1 pakje pudding-poeder appelsiensmaak

Voor de versiering: 1/2de pakje gevanillineerde suiker Imperial (1/2de pakje vanillesuiker), 1/8ste melk-room, 2 appelsienen, 100 gram paneermeel, 50 gram griessuiker