Recept uit Grootmoeders Doos: Aardappelkoeken
1-9-2017

Recept uit Grootmoeders doos: Aardappelkoeken

Iedere maand zetten we in onze nieuwsbrief een recept in de kijker: vergeten of oude recepten uit ‘grootmoeders doos’.

Voor de maand september kozen we opnieuw voor een oorlogsrecept, in kader van onze lopende tentoonstelling ‘Boter bij de Vis’. In deze expo wordt het verhaal verteld over de grote hongersnood in België tijdens Wereldoorlog I.

Het gekozen receptje van ‘aardappelkoeken’  komt uit een kleine oorlogsbrochure ‘De Volkskeuken’ Het recept is een weerspiegeling van de situatie tijdens de Eerste Wereldoorlog: het tarwebrood dat de Bourgondische Belg gewend was, verdwijnt tijdens de oorlog van de dagdagelijkse menu. Het bloem om brood mee te vervaardigen werd in de Groote Oorlog doorgaans aangelengd met andersoortig bloem, vaak afkomstig van aardappelen. Dit specifiek recept wordt aangeraden in geval van tekort aan brood.

Bereiding

“Eenige dikke aardappelen, alsook een ajuin worden geschild, daarna op eene grote rasp geraspt; dit gedaan , giet men het water dat er op gekomen is, af, en mengt wat bloem onder de massa , ook wat peper en zout bijvoegen , dan langs twee kanten  in vet laten bakken. Deze koeken smaken goed en kunnen desnoods brood vervangen.

Andere wijze.-Kook aardappelen met de pel. Als ze genoeg zijn, pel die en moezel ze ; doe het moes in eene kasserol  met een weinig zout en een stuk boter, in noodgeval vet; voeg er, altijd roerende, een weinig room, desnoods melk, bij, en suiker; laat een weinig koud worden en voeg er beslagen dooiers van eiers bij en ook het wit, tot sneeuw geslagen; roer alles goed ondereen en zet in den oven tot de taart eene kleur krijgt. Het gebruiken van ’t getal eieren is naar willekeur”

Ingrediënten

Voor het eerste recept: enkele aardappelen, ajuin, bloem, peper en zout

Voor het tweede recept: enkele aardappelen, boter, eieren, melk of room