Object in de kijker: Kerstbuchevorm
2-12-2016

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

Het is december en daarom verkeren wij in het Bakkerijmuseum al volop in de kerstsfeer! Het collectiestuk van deze maand heeft dan ook alles te maken met kerstmis!

Dit is een vorm om een kerstbuche te maken. Deze metalen bakvorm dateert wellicht uit de periode 1900-1950. Een kerstbuche is één van de traditionele lekkernijen die tijdens de kerstperiode worden vervaardigd door banketbakkers.

De naam ‘buche’ is afgeleid van het Franse ‘Buche de Noël’ en wellicht is deze lekkernij ook in Frankrijk ontstaan.  De ingrediënten, zoals het biscuitdeeg en vanillesuiker  suggereren dat de kerstbuche ergens in de 19de eeuw voor het eerst werd gemaakt. De recepten voor taarten en cakes zoals we die nu kennen duiken namelijk pas op in  19de-eeuwse kookboeken en niet voordien.

De naam ‘Buche de Noël’ zou refereren naar de traditie waarbij een boomstam werd verbrand in de midwinterperiode. Dit gebruik bestond in verschillende Europese landen. De kerstbuche zou volgens verschillende bronnen een hedendaags variant zijn op deze traditie.

Wil je je verdiepen in de oorsprong van divers kerstgebak? Kom eens snuisteren in onze bibliotheek! (na afspraak). Hieronder een greep uit onze collectie van publicaties die je meer kunnen vertellen over kerstlekkernijen en hun oorsprong:

• J. van der Ven, Feestbrood in midwintertijd
  • André Delcart , Winterfeesten en gebak. Mythen, folklore en tradities
  • Sn , Het vervaardigen van kerstkoek en nieuwjaarskoek door banketbakkers, In: De Bakkersbaas ; Jrg. 23 nr. 25  (21 december 1941), p. 3
  • Davidson Alan, The Oxford Companion to Food , p. 184

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png