In de kijker: Verpakkingsdoos voor chocolade 'Minerva'
7-3-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand maart kozen we voor een originele verpakkingsdoos  voor chocoladerepen. Deze verpakkingsdoos dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Op de doos staat de Romeinse godin Minerva afgebeeld en in drukletters staat er "MINERVA". Deze doos is afkomstig van het bedrijf Martougin. Martougin was een Belgisch chocolademerk. In 1907 werd het bedrijf in Borgerhout, Antwerpen opgericht door Alfred Martougin (1875-1952). Martougin produceerde onder meer chocoladerepen met merknamen zoals Minverva, Olympia, Jemma…. Het was één van de vele chocolade-en koekjesfabrikanten die de stad Antwerpen rijk was tijdens de eerste helft van de vorige eeuw.

In 1966 werd het bedrijf overgenomen door het Nederlandse chocoladefabriek Van Houten die de fabriek in Borgerhout sloot.

Wil je meer weten over de wereld van chocolade? Haast je dan naar ons kenniscentrum! Na afspraak kan je onder meer volgende smakelijke publicaties ontdekken:

• Chocolade van drank voor edelman tot reep voor alleman 16e - 20e eeuw / Bernard Bruno ea. - [s.l.] : [s.n.], 1996
  • Ik smelt... Het lekkerste boek over chocolade! / Janssen Kolet, Sara Jonkers. - [s.l.] : [s.n.], 2007
  • De chocolade. Real chocolate from Belgium / s.n. - [s.l.] : [s.n.], s.a.
  • Callebaut The Original. Chocolade door de eeuwen heen. = Kroniek van een Belgische traditie / Didgé. - [s.l.] : [s.n.], 1995
  • De chocoladecodex / René Goossens. - [s.l.] : [s.n.], 2007
  • Chocolade posters / Perry Israel, Alain Weill. - [s.l.] : [s.n.], 2002