Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

In de kijker! Sjabloon voor een nieuwjaarstaart
8-1-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand januari lieten we ons inspireren door nieuwe jaar en kozen voor een gepast collectiestuk: een sjabloon om een nieuwjaarstaart te versieren.

Dit sjabloon bestaat uit metaal en dateert wellicht uit de periode 1940-1980, van de Franse vormenproducent Matfer. Het werd gebruikt om nieuwjaarstaarten te decoreren. Op het sjabloon staat een datum afgebeeld: 1 janvier (1 januari) met errond een tekening van een wintertafereel: winterlandschap met bomen, een vogel, een koekoeksklok, een kerstbal, kaarsen en hulst.

Aan de hand van dergelijke sjablonen werden taarten versierd: men legde het sjabloon op de taart en door het bijvoorbeeld met cacao-of suikerpoeder te bestuiven of met glazuur te spuiten, bekwam men de gewenste afbeelding op de taart.

Wil je je verdiepen in de wereld van taarten maken? Dit kan! In ons kenniscentrum bewaren we heel wat gespecialiseerde kook-en handboeken

Een greep uit de collectie:

  • Nieuw handboek voor de banketbakkerij en confiserie met alle grondrecepten / Migg Spörndly, 1949
  • Gebak en taarten / Jef Damme, 1988
  • Memoriaal der banketbakkerij = bevattende recepten voor gâteaux: taarten, koeken, banketgebak, enz. Desserten: wafels, Lukken, ijsroom, koeldranken (crèmes) confiserie, het maken en bewerken van suikerbloemen, het nabootsen in suiker van Kunstijzerwerk- geblazen suiker: vazen, kolokwinten, enz. Kunstwerken in chocolade, schilderen, enz. het bewerken van marsepein tot vruchten en groenten, het inleggen van groenten en vruchten, het maken van confituren. / Joseph Theisen, 1937
  • Basic gebak en taarten Alles wat je moet weten om zelf heerlijke desserts te maken / auteur Christophe Declercq ; fotograaf Lennert Deprettere, 2009
  • Pastry making and confectionery, including cakes, Bins, Fancy Biscuits, Sweetmeats, Icing and Piping etc. / Emile Hérisse
  • Cake decoration for everyone / William C. Page

Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97
onthaal@bakkerijmuseum.be

Inschrijven nieuwsbrief


In samenwerking met
vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png