In de Kijker! Reclamebord De Werkende Bie
1-9-2017

In de kijker!

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand september kozen we voor een reclamebord van de peperkoekfabrikant “De Werkende Bie”, daterend uit de jaren '50.  Dit naar aanleiding van ons nieuwste nummer van ons museumtijdschrift Patakon. Tijdschrift voor bakerfgoed. Dit nummer verschijnt deze maand en is ook te koop in onze museumshop.

Speciaal voor dit nummer schreef A. Delcart een artikel over peperkoek en meer bepaald ook over het 150-jaar bestaan van Vondelmolen. Vondelmolen is momenteel één van de laatste en grootste peperkoekfabrikanten in België. Vroeger bestonden er in Vlaanderen heel veel peperkoekenbakkers-en fabrikanten, waaronder de Werkende Bie in Poperinge.

De familie Maes-Rommens richtte in 1930 het bedrijf ‘De Werkende Bie’ in Poperinge op. Ze legden zich toe op de productie van peperkoek en andere koeksoorten zoals de Poperingse Keikopjes. ‘Couque de Dinant’ was één van hun bekendste merknamen.  De firma bleef tot 1983 in handen van de familie. Daarna ging de Werkende Bie failliet. Het bedrijf werd uiteindelijk overgenomen door Vondelmolen. De merknaam Couque De Dinant werd eveneens overgenomen door Vondelmolen, de productie verhuisde naar Lebbeke.

Verlekkerd op peperkoek? In ons kenniscentrum vind je verschillende publicaties die verband houden met de smakelijke geschiedenis van dit zoet goedje. Kom er gerust eens snuisteren (na afspraak)! Hier een greep uit de publicaties:

• Delcart, A. Peperkoek. In: Patakon. Tijdschrift over bakerfgoed, nr.1, Jaargang 8, 2017
  • Delcart, A, Peperkoek van Vondelmolen. Een gezonde traditie sinds 1867, 2007
  • Parton, G, A, Die Lebkuchen - Fabrikation im Gross- und Kleinbetrieb Leipzig , s.a.
  • Renaat van der Linden Gekroonde honingkoek. Koninklijke peperkoek, 1991
  • S.n., Une friandise belge: le speculaus / Maison Dandoy, 1968