Bakkerijmuseum

Lekker boeiend

“In de kijker”: pralinedoos met bloemenmotief
3-5-2016

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot, die het publiek dus normaal niet te zien krijgt. Met de lente in ons achterhoofd kozen we voor de maand mei een pralinedoos met  bloemenmotief. Deze pralinedoos is van het Zwitsers merk Suchard en dateert vermoedelijk uit 1930. 

De praline kent een interessante geschiedenis. Deze lekkernij zou teruggaan op een Franse kok en maarschalk Du Preslis Praslin (1589-1675). Van zijn naam zou het woord praline afstammen. Het woord ‘prasline’ zou voor het eerst in de 17de eeuw zijn opgetekend.

Aanvankelijk bestond de praline uit een gebrande amandel geglaceerd met suiker. Er was dus nog geen sprake van chocolade. De volgende definitie van een dergelijke praline vinden we in een 19de eeuws Frans woordenboek terug, “Dictionnarie de l'epicerie” (1898): “Praline-Bonbon forme d'une amande rissole dans du sucre dont ell form ensuite le noyeay, et parfue it colore de diverse manieres”. 

De praline zoals we die nu kennen, met verschillende vullingen in een chocoladen omhulsel, is echter pas in de 20ste eeuw ontstaan. De eerste moderne pralines zouden in 1912  ontwikkeld zijn door de Belgische chocolatier en suikerbakker met Zwitserse roots, Philippe Neuhaus.

 

Wil je meer weten over de praline? Snuister eens door onze bibliotheekcollectie!

Volgende werken gaan over de praline en haar smakelijke geschiedenis:

-          Goossens, R., ‘De chocoladecodex’, Davidfonds Uitgeverij, Leuven,

-          L.Inghelram & R. Inghelram, Sweet Belgium, Stichting Kunstboek, Oostkamp, 2010

-          Davidson, A., The Oxford Companion to Food’, Oxfordpress, Oxford, 2006

 

Ontdek deze pralinedoos ook op Erfgoedinzicht.be !


Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Albert I-Laan 2, 8630 Veurne
+32 58 31 38 97
onthaal@bakkerijmuseum.be

Inschrijven nieuwsbrief


In samenwerking met
vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png