“In de kijker”: Pralinedoos in Paaseivorm.
30-3-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

April is de maand waarin Pasen gevierd wordt en dat traditioneel met veel chocolade! Daarom kozen we voor een pralinedoos in vorm van een ei. De doos bestaat uit twee helften die op elkaar passen.

Zowel de maand april als het christelijk feest Pasen luiden het begin van de lente in, of ook het begin van nieuw leven. Dit wordt mooi geïllustreerd op deze pralinedoos: op de doos staat er namelijk centraal een lentetafereel afgebeeld: een vogel die een nest van drie eieren bewaakt, met op de achtergrond witte vogels en bloemen.

Gebeten door Pasen en de hiermee verbonden lekkernijen ?
Kom eens snuisteren in onze bibliotheek! Je kan er onder andere deze publicaties vinden:

* Van Immerseel, Frans, Paastijdgebakken, Berchem, s.a.
* Documentatiemap ‘Pasen’
* Davidson, Alan, ‘ The Oxford Companion to Food, Oxford, 2006, pg.266-267 (Easter Foods)

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png