In de kijker: Leerbrief uit 1943
26-4-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand mei viel ons oog op een bijzonder en uniek stuk uit onze collectie: een leerbrief uit 1943 voor pasteibakker. Deze leerbrief is een soort diploma dat een leerling-bakker kreeg na het doorlopen van een eindexamen. Het is een stille getuige van hoe ons onderwijssysteem, en in het bijzonder de  bakkerijopleiding, is geëvolueerd gedurende de twintigste eeuw.

Aan het begin van die twintigste eeuw bestonden er al verschillende scholen die een opleiding in de bakkerij aanboden.  Er bestonden daarnaast ook leerovereenkomsten. Een kandidaat-bakker sloot een overeenkomst met een meester-bakkers (patroon) om bij hem in de leer te gaan. Rond 1900 was dit systeem van leerovereenkomsten niet echt gestructureerd en geprofessionaliseerd.

Daar kwam in 1906 verandering in. In dat jaar werd er een Ministerieel Besluit uitgevaardigd die deze leercontracten aan strengere regels onderwierp. Er werden in ruil voor premies voor de werkgevers voorwaarden opgelegd aan leerlingen en patronen. Leercontracten werden vanaf dan uitsluitend schriftelijk vastgelegd. En er moest een eindexamen worden afgelegd.

Voor de regeling van deze leerovereenkomsten werden leerlingssecretariaten in het leven geroepen: een samenwerking tussen de Overheid en de Belgische Bakkersbond. In iedere provincie had men meerdere leerlingssecretariaten. Deze leerbrief werd bijvoorbeeld uitgereikt door het leerlingensecretariaat te Brussel.

Geboeid door de geschiedenis van het (bakkers)onderwijs? In ons kenniscentrum kan je onder meer volgende werken raadplegen (na afspraak):

• De Munck B. , Dendooven D., Al doende leert men. Leeftijd en ambacht in het Ancien Régime (1500 - 1800), 2003
  • Driessens J., Opleiding tot Meester-Bakker. Mogelijkheden in West-Vlaanderen, onuitgegeven thesis, Roeselare, 1951
  • Heusch, de F., De handelaar in voedingswaren. Zijn taak en eigenschappen, Brussel, 1942
  • Ruckebusch Ina , ‘Jong geleerd, Oud gedaan!’, themanummer Patakon. Tijdschrift voor bakerfgoed nr. 1, 2016