“In de kijker”: Koningskroon
2-1-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand januari lieten we ons inspireren door de Drie Koningen die op 6 januari worden gevierd! We kozen voor een koningskroon die op de traditionele driekoningentaart wordt gelegd ter decoratie.

De kroon verwijst naar de koning, die wordt gekozen op Drie Koningendag. Deze dag valt op 6 januari, twaalf dagen na Kerstmis. Volgens de christelijke overlevering bezochten op die dag Caspar, Balthazar en Melchior, drie koningen uit het Oosten, Jezus in de stal.

Het feest van Driekoningen wordt sinds de late middeleeuwen in Vlaanderen gevierd. De oudste verwijzingen naar een Driekoningengebak dateren uit die tijd. Hoe dat middeleeuwse gebak er uitzag en smaakte varieerde van de regio waarin men zich bevond. Maar één gulden regel die overal gold: wie de boon vond die verstopt zat in het gebak of koek, was voor één dag koning.

De koning-voor-een-dag kreeg sinds de 16de eeuw een vergulde of verzilverde papieren of kartonnen kroon. Deze kroon wordt vandaag nog steeds meegegeven met de Driekoningentaart die je bij de bakker vindt.

Geboeid door dit traditioneel feest? Kom eens snuisteren in ons kenniscentrum. Je vindt er vast en zeker een boek of publicatie die je meer vertelt over de Drie Koningentraditie en de bijbehorende taart!

Hier alvast een greep uit onze collectie:

* Nannings J.H., Selis G, Brood-en Gebakvormen en hunne Beteekenis in de Folklore, Scheveningen, Eigen Volk, 1934

* Massimo Alberini ea., Art et technique de la pâtisserie internationale, Parijs : [s.n.], s.d.

* Davidson Alan , The Oxford Companion to Food , Oxford, Oxford University Press, 2006, tweede editie, pg. 840

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png