“In de kijker”: ‘klaaspeerdevorm’
1-11-2016

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt

Dit maal kozen we voor een ’klaaspeerdevorm’. De maand november is in verschillende regio’s van Vlaanderen immers de periode van Sint-Maarten,  net zoals Sinterklaas een heilige kindervriend.  Op 11 november komt hij langs alle brave kinderen met allerlei lekkers en cadeautjes.

Traditioneel maken de bakkers tijdens deze periode Sint-Maartenskoeken -of paarden, in andere regio’s worden soortgelijke klaaskoeken gebakken in de periode rond Sinterklaas.

Met deze  ‘klaaspeerdevorm’ mouleren bakkers dit Sint-Maartens-of Sinterklaasgebak. Het is een metalen vorm die een man met paard voorstelt (Sint-Maarten of Sinterklaas).  Met deze vorm steekt men de paardjes uit het deeg, die nadien in een oven worden afgebakken.

Het deeg is ongeveer hetzelfde deeg als dat van een koekebrood. Het deeg bestaat uit bloem, suiker, eieren, boter, water, gist en een snuifje kaneel.

Honger naar meer?  Kom eens langs in ons kenniscentrum en dompel je helemaal onder in de Sint-maartens –en Sinterklaastraditie en de bijbehorende eetgewoontes!  Je kan er onder andere volgende publicaties raadplegen:

• Nannings J.H. , Selis G., Brood-en Gebakvormen en hunne Beteekenis in de Folklore
  • André Delcart , Winterfeesten en gebak. Mythen, folklore en tradities
  • n. , Klaaskoeken - In: Onze Passie ; Jrg. 11  (november 2015), p. 14
  • n. , Kermistijd is start van de klaaskoeken, In: Onze Passie ; Jrg. 11 (november 2015), p. 8
  • Joos F. , Oude Klaasavonden in het Gentse,  In: Moniteur de la patisserie. Orgaan van de koninklijke vereeniging der banketbakkersbazen van België ; Jrg. 62 nr. 11  (november 1950), p. 12