IN DE KIJKER: Ijsvorm met tortelduifjes
7-2-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

De maand februari is traditioneel de maand van de liefde, met 14 februari, Valentijnsdag, als hoogtepunt. Met dit in ons achterhoofd kozen we voor een mooi collectiestuk dat te maken heeft met het liefdesthema: een ijsvorm met een voorstelling van twee tortelduifjes.

Deze ijsvorm is gemaakt uit een legering van tin en dateert wellicht uit de periode 1900-1950 (fabrikant onbekend). Deze ijsvormen werden vaak gebruikt als decoratie op huwelijkstaarten. De duif staat immers symbool voor de liefde,  vruchtbaarheid en de zachtheid. Dit laatste heeft te maken met het feit dat bij een koppeltje duiven ook het mannetje broedt.

Benieuwd naar welke collectiestukken nog met het liefdesthema zijn verbonden? Laat je betoveren tijdens onze themarondleiding ‘Liefde en Passie in de Bakkerij’ met zeemzoete proevertjes op Valentijn, 14 februari om 13u30 in het Bakkerijmuseum!

Inschrijven en meer info? Klik hier.