“In de kijker”: herinneringsbord van het Schutterskampioenschap van 1961 (Torhout).
1-3-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

Deze keer kozen we voor een collectiestuk dat vorige maand geschonken is aan ons museum: een herinneringsbord van het Schutterskampioenschap van 1961 (Torhout).

Op het bord staan onder meer het wapenschild van de stad Torhout en van de toenmalige Belgische Bakkersbond. In het midden wordt er een Sint-Sebastiaansfiguur afgebeeld, de Belgische Bakkersbond was in de jaren ’60 nog heel christelijk geïnspireerd.

Dit herinneringsbord is een mooie illustratie van hoe bakkers, te midden van hun druk beroepsleven toch even de tijd vonden voor ontspanning. Hun leven en dat van het bakkersgezin, stond helemaal in teken van de bakkerij.
Toch organiseerden heel wat lokale bakkersbonden, zoals in Torhout, bijvoorbeeld Witte Koersen, wielerwedstrijden voor bakkers op bakkersfietsen. Of schietwedstrijden voor (boog)schutters.

De Bakkersbond van Torhout richtte in 1956 op hun jaarlijks Bakkersfeest het Landelijk Kampioenschap in voor boogschutters onder Brood-en Banketbakkers. Dat jaar tekenden er al 11 deelnemers present.

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png