In de kijker: Gipsen Sinterklaasfiguur
15-11-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

De novembermaand is de maand waarin de Sint arriveert in ons land! Daarom kozen we voor een gipsen figuurtje dat Sinterklaas voorstelt. Dit voorwerp werd gebruikt om snoepjes mee te maken.

Dergelijke gipsen figuurtjes waren doorgaans gelijmd op een stok (een afzetstok), waarmee de suikerbakker de figuurtjes in een afzetbak (een houten bak) gevuld met zetmeel drukte.

Daarna goot hij de vloeiende suikermassa in de gemaakte holtes. De bakker liet daarop het suiker afkoelen en vast worden. Wanneer de suikermassa een vaste vorm gekregen had, haalde hij de suikerfiguurtjes uit de afzetbak. Tenslotte borstelde de bakker de restjes zetmeel van de snoepjes.

Ben je verzot op snoep en op zijn geschiedenis? Zet je beste speurhoed op en kom langs (na afspraak) in onze bibliotheek! Onder andere volgende publicaties vertellen je meer over snoep:

• Sweet Candy. De zoete geschiedenis achter snoep / Brilot Madeleine, Dumoulin Caroline, Matheus Clara, Nain Frédéric, ea. - Brussel : Brussels Museum van de Molen en de Voeding, 2011
  • Een belangstellingscentrum. De suiker / s.n. - [s.l.] : [s.n.], s.a.
  • Goldstein ea. ‘Oxford Companion to Sugar and Sweets', Oxford Press, Oxford, 2016
  • Snoep van de Bakker / Herman Degryse, In: Patakon. Tijdschrift over bakerfgoed ; Jrg. 4 (januari 2013), p. 15-31
  • Algemeene handleiding der moderne suikerbakkerij. Desserts, ijsroom, chocolade. Meer dan 1900 recpeten met toevoeging van 50 verschillende Praliensoorten door Felix Vandevelde. / Emile Duval. - [s.l.] : [s.n.], s.a.
  • Nog een snoepje. Lekkers uit grootmoeders tijd / Robert Declerck, Margit Sarbogardi. - [s.l.] : Davidsfonds, 2010
  • Sweet Belgium / Liesbeth Inghelram, Robert Inghelram. - [s.l.] : Stichting Kunstboek, 2008

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png