In de kijker! Fotokader C. Dejonghe
29-6-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maanden juli en augustus kozen we voor een collectiestuk uit dat heel recent werd geschonken aan ons museum: een fotokader, met daarin een foto van Camiel Dejonghe.

Camiel Dejonghe werd in de jaren ’20 voorzitter van de verenigde bakkersbonden van Zuid-West-Vlaanderen. Daarvoor was hij voorzitter van de Bakkersbond in Izegem. Uit zijn teksten van onder andere toespraken en redes die hij hield op vergaderingen en bakkersfeesten blijkt dat Camiel Dejonghe een erg gedreven voorzitter was.

Dit fotokader dateert uit 1923 en werd door de bakkersbond geschonken aan Dejonghe.  Onderaan het fotokader prijkt een bordje met volgende tekst: “Van de Bakkersbonden van Zuid-Vlaanderen aan hunnen voorzitter”.

De meeste van Camiel Dejonghe zijn teksten zijn nog tot op vandaag bewaard gebleven. Ze zijn onder andere te lezen in het bakkerstijdschrift ‘De Bakkersbaas’ een vakblad uit die periode. De nummers die de jaren 1923 tot en met 1928 bestrijken, maken overigens ook deel uit van dezelfde schenking. Het is een mooie aanvulling op onze collectie van ‘Bakkersbaas’!

Wil je eens komen snuisteren in onze collectie van het tijdschrift ‘Bakkersbaas’? Dit kan in ons kenniscentrum! Maak hiervoor een afspraak via iruckebusch@bakkerijmuseum.be of tel. 058/313897

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png