“In de kijker”: een vorm voor ijsbombe
4-7-2016

vorm voor ijsbombeVia onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt. De zomer is terug in het land en daarom kozen we voor een zomers collectiestuk: een vorm voor ijsbombe!

Ijsbombes of bombes glacées komen in verschillende vormen en formaten voor. Het zijn halve, bol-of kegelvormige ijsmoules. Het reeds bevroren consumptie-ijs werd in deze vormen geschept. Men wikkelde de vormen vervolgens in een dun papier. Daarna stopte men de moules in een vat gevuld met ruw ijs en zout en liet die opnieuw bevriezen. De ijsbombes werden pas ontvormd net voor de opdiening.

Vermoedelijk is de vorm afgeleid van de oorspronkelijke sorbetières waarin ijs vroeger werd gemaakt. Doorheen de tijd evolueerde de bombe naar andere modellen, die soms ook geleken op de vormen voor Engelse puddings.

Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werd ijs gepresenteerd in vorm van een bom of granaat populair op de feesttafels van de rijke klassen. Meestal werden deze ‘bombes’ extra gedecoreerd. Zo werden ijsbombes vaak versierd met gesponnen suiker, dat vonken en vlammen moest voorstellen.

Gebeten door de geschiedenis van ijs? Haal je speurneus naar boven en breng eens een bezoekje aan ons kenniscentrum!

Hieronder een greep van publicaties die het boeiende verhaal over het consumptie-ijs vertellen:

-          L. Inghelram &I.Ruckebusch, Cool! Over koeltechnieken en ijslekkernijen in de bakkerij, in: Patakon Tijdschrift over bakerfgoed, 2015

-          David, E., The Harvest of the Cold Months. The Social History of Ice and Ices’, 1995

-          Weiss, L.B., Ice Cream. A Global History, 2010

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png