“In de kijker”: doopsuikerdoosje
1-5-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

‘In de maand mei legt ieder vogel een ei’. Zo luidt het bekende spreekwoord. De maand mei is dé lentemaand bij uitstek, de maand waarin nieuw leven het licht ziet.

Met dit in ons achterhoofd zoomen we deze maand in op onze collectie ‘doopsuikerdoosjes’ waarvan dit doosje deel uitmaakt. Op dit doopsuikerdoosje wordt een baby en een meisje afgebeeld.

Doopsuikers geven, is een vast ritueel bij de viering van een geboorte. Doopsuikers zijn suikerdragees. Aanvankelijk hadden deze dragees een witte kleur, maar vermoedelijk rond de 18de eeuw begonnen bakkers ze te kleuren. De bonen staan symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid.

Voor de verpakking van de suikerbonen werd er in het verleden vaak teruggegrepen naar eenvoudigere, wegwerpmaterialen zoals glas en karton. Zo verpakte de bakker de suikerbonen in blauwe of roze hoorntjes naargelang de baby een meisje of jongen was. Daarnaast kwamen er in de laatste decennia van de 20ste eeuw andere, meer blijvende verpakkingen voor doopsuikers op de markt, zoals porseleinen doosjes. Tegenwoordig bestaat er een ruime keuze aan soorten suikerbonen en originele verpakkingen.

Meer weten? Surf snel naar Erfgoedinzicht om onze collectie doopsuikerdoosjes te ontdekken! Daarnaast kan je ook altijd (na afspraak) ons kenniscentrum komen raadplegen.

Deze werken gaan specifiek over doopsuikers of dragees:
* Suikerbonen en beschuit met muisjes. Eetgewoonten bij sleutelmomenten in het leven / Eddie Niesten. - [s.l.] : [s.a.], 2005
* Die Bonbonkocherei im Gross- und Kleinbetrieb / Gustav Grimm. - Leipzig ; Nordhausen : [s.a.], 1909. - 2e editie. - 113 p. : zwart-wit foto's
* Traité général de confiserie moderne = desserts, glaces, chocolats / Emile Duval. - Aube : [s.a.], s.a. ; Parijs : [s.a.], 1931.