“In de kijker”: deegsteker
1-9-2016

DeegstekerVia onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt. Voor de maand september kozen we voor een deegsteker, een relatief onbekend voorwerp voor het brede publiek. Een deegsteker is een eenvoudig maar dagdagelijks werktuig van de bakker.

Het is een instrument dat de bakker gebruikt om het brooddeeg in kleinere stukken te verdelen of in bakkersjargon vertaald, af te steken. Het materiaal waaruit een deegsteker bestaat is iets steviger en scherper dan dat van een deegschraper, een werktuig dat de bakker gebruikt om het deeg uit de trog te schrapen.

De deegsteker werd bijvoorbeeld uit het zwaarder plaatijzer vervaardigd, omdat het met kracht en in een deegstuk gedrukt moet worden .Daarenboven moet het metaal zwaar genoeg zijn, zodat de snijkant juist scherp genoeg is om deegstukken af te steken.

De vroegste exemplaren bestonden wellicht uit gietijzer. Deze deegstekers dateren wellicht uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Bedrijven in bakkerijgrondstoffen zoals Puratos, Zeelandia en DEBCO maakten op deze voorwerpen handig reclame voor hun merk. Doorgaans werden dergelijke deegstekers ook door deze bedrijven gewoon meegeven aan bakkers.

Wil je meer weten over handwerktuigen die de bakker gebruikt? Dit kan! In ons kenniscentrum bewaren we allerlei handboeken die het bakkersmateriaal uitlichten.
Volgende werken kan je er onder meer raadplegen:

-          Aardema, D.J., Gereedschappen, ovens en machines. Deel 1

-          Berge, Ten, J., ’ t Is voor de bakker. Deel I. Broodbakkerij