“In de kijker”: de hostiebakmachine
31-5-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Dit keer kozen we voor een religieus voorwerp uit onze collectie: de hostiebakmachine!

Dit is een toestel waarmee men vroeger hosties vervaardigde. De meeste hosties worden/werden gemaakt in nonnenkloosters. Het hostiedeeg bestaat uit zeer fijne tarwebloem en water. Het bakken van hosties gebeurde vroeger met hostie-ijzers, die in een vuur werden gehouden. Later gebruikte men ook hostiebakmachines, zoals deze waarbij de boven-en grondplaat elektrisch werden voorverwarmd.

In de katholieke kerk vormt de consecratie het hoogtepunt van de eucharistieviering. Op dat moment wordt het ongedesemd hostiebrood gezegend tot het Lichaam van Christus. Tijdens de communie ontvangt elke gelovige die dat wenst, een stuk hostiebrood. Meestal hebben de hosties een ronde vorm.

Wil je meer weten over het gebruik van hosties of hostie-ijzers? Neem eens een kijkje in onze collectie publicaties in ons kenniscentrum (na afspraak).
Volgende werken vertellen je iets meer over hosties:
- Prevot, B., Decor et symboles des gaufriers du perche du XVe au XX siècle
- Plaetinck, W. ea. , Het Glorie van het Brood