“In de kijker”: de broodstempel
1-10-2016

broodstempelVia onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt. Dit keer viel ons oog op een voorwerp dat vandaag de dag nog nauwelijks wordt gebruikt door bakkers: de broodstempel.

De broodstempel  werd vroeger aangewend om broden mee te merken. Vaak bestond een broodstempel uit de initialen van een bakker of van een persoon. Broodstempels werden zowel in huishoudens als in bakkerijen gebruikt.

Op het plattenland had je nog tot in de eerste helft van de twintigste eeuw gemeenschappelijke bakovens. De vrouwen van het dorp gebruikten deze ovens om hun brood in te bakken. Om te weten welk brood tot wie behoorde, merkten ze de broden met broodstempels.

In de steden werd brood vooral gebakken door bakkers. Die moesten van de overheid hun brood merken om zo identificatie mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij kwaliteitscontrole. Dit was wettelijk verplicht tot de jaren zestig van de vorige eeuw.

De oudste broodstempels bestaan uit hout en nagels waarmee de initialen werden gevormd. Later werden ze uit metaal vervaardigd.

Wil je meer weten over deze ongewone gebruiksvoorwerpen? Dit kan! Op afspraak kan je komen snuisteren in de boekencollectie van ons kenniscentrum. Deze werken kan je er onder andere raadplegen:

-          Le mystère des marques de pain / Daniel Fraissard, 1999

-          Merken van het brood / s.n. - In: De Bakkersbaas ; Jrg. 32 nr. 3  (1 maart 1950), p. 17

-          Het merken van het brood / s.n. - In: De Bakkersbaas ; Jrg. 34 nr. 7  (1 juli 1952), p. 32

-          Het merken van het brood / R.V.L. - In: De Bakkersbaas ; Jrg. 38 nr. 4  (1 april 1956), p. 3-5broodstempel2