In de kijker! Chocoladevorm Sinterklaas
28-11-2017

In de kijker! Chocoladevorm Sinterklaas

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.Voor de maand december lieten we ons oog vallen op een chocoladevorm die Sinterklaas voorstelt (1900-1950). Immers, op 6 december komt Sinterklaas naar ons land en brengt heel wat lekkers mee, waaronder chocolade! Tijdens de periode van de Sint zetten vele bakkers traditiegetrouw hun beste beentje voor om niet enkel Sinterklaaskoeken, maar ook chocoladefiguurtjes te maken.

Op deze chocoladevorm wordt Sinterklaas met een mijter en gewaad afgebeeld. Dit is een verwijzing naar zijn oorsprong. De figuur van de Sint zou namelijk teruggaan op Sint-Nicolaas die rond de vierde eeuw in Myra (Turkije) leefde. Hij was er bisschop. Nicolaas van Myra zou tijdens zijn leven verschillende mirakels hebben verricht. Volgens één legende zou Sint-Nicolaas drie kinderen die door een slager vermoord werden, uit de dood hebben verwekt. Om die reden werd Sinterklaas vroeger vaak voorgesteld met drie kinderen aan zijn voeten, die in een ton zitten. Op deze chocoladevorm wordt Sinterklaas echter met twee kinderen afgebeeld.

Door dit mirakel werd Sint-Nicolaas patroonheilige van onder andere kinderen en staat Sinterklaas tegenwoordig bekend als de vrijgevige kindervriend.

Wil je meer weten over de oorsprong van het Sinterklaasfeest en het lekkers dat er mee gepaard gaat? Kom dan eens browsen tussen onze boeken in ons kenniscentrum! (na afspraak)

Onder meer volgende publicaties kan je er raadplegen:

• Un Saint -Délice. Pain d'épice et Nicolas / Wanson Isabelle. - Brussel : Koninklijke Bibliotheek België, 2003
  • Saint Nicolas. Histoire, Mythe et Légende / Coussée Bernard. - Raimbeaucourt : Cercle d'Etudes Mythologiques, s.a.
  • Brood-en Gebakvormen en hunne Beteekenis in de Folklore / Nannings J.H., Selis G. - Scheveningen : Eigen Volk, 1934
  • Winterfeesten en gebak. Mythen, folklore en tradities / André Delcart. - [s.l.] : [s.n.], 2007

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png