“In de kijker”: Chocoladevorm ‘hartje’
1-2-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

Februari is traditioneel de maand waarin Valentijn wordt gevierd. Daarom lieten we onze keuze vallen op een chocoladevorm die een hartje voorstelt.

Deze dubbele chocoladevorm bestaat uit metaal en dateert wellicht voor 1950. Aan de hand van deze chocolademal vervaardigde de bakker holle chocoladenhartjes, die men bijvoorbeeld in de Valentijnsperiode schonk aan geliefden.

Valentijn is een recente traditie in Vlaanderen. Het werd rond 1950 geïntroduceerd in Vlaanderen vanuit Engeland en de VS waar Valentijn al langer werd gevierd. Het zou nog tot de jaren ’80 van de vorige eeuw duren vooraleer de traditie echt doorbrak in onze contreien.

Van alle lekkernijen die op Valentijnsdag gegeven worden, is chocolade bij uitstek hét liefdesgeschenk. Waarom is niet geheel duidelijk. Chocolade wordt vaak in verband gebracht met liefde en lust, want het staat wel algemeen bekend als een afrodisiacum. Maar is dat wel zo? Chocolade bevat wel enkele stoffen zoals theobromine, cafeïne en theofylline en anandamide die een tijdelijk oppeppend effect hebben, maar dit werkt enkel bij een dipje.

Hoe het ook zij, chocolade werd vanaf het eind van de 19de eeuw één van de populaire geschenken op Valentijnsdag. En vandaag is dat niet anders. Doorgaans vervaardigen banketbakkers chocoladeproducten, zoals pralines, in het liefdesthema.

Helemaal in de ban van Valentijn? Lees er in het gloednieuw nummer van ons museumtijdschrift Patakon-tijdschrift over bakerfgoed alles over!

Bestellen kan via info@bakkerijmuseum.be of tel. 058313897