In de kijker! Chocoladeprenten Côte d'or
1-10-2017

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt. Voor de maand oktober kozen we voor chocoladeprenten van Côte d’or! Deze prenten dateren wellicht uit de jaren ’40-50.

Chocoladeproducenten begonnen vanaf het eind van de 19de eeuw prenten of chromo’s bij hun chocoladeproducten te stoppen als vorm van klantenbinding. Chocoladeprenten waren immers bedoeld als verzamelobjecten, die men bijvoorbeeld kon verzamelen in een (plak)album. Ze beeldden uiteenlopende zaken, zoals fauna en flora, vreemde volkeren, historische figuren of momenten. Daardoor hadden deze verzamelprenten vaak een educatieve betekenis. Aan de achterkant stond vaak reclame voor het chocolademerk zelf, net zoals op deze verzameling prenten.

Honger naar meer info over chocolade en chocoladeprenten?  Kom eens snuisteren in onze bibliotheek (na afspraak)! Onder andere volgende werken draaien helemaal rond het thema chocolade en chocoladeprenten:

• Images de marques. = 100 ans d'histoire du chocolat verviétois / Charles Pirard. - [s.l.] : [s.n.], 1999
  • L' avonture du chocolat belge / Myriam Mommaerts. - [s.l.] : [s.n.], 1997
  • Du chocolat. Des images et des jouets / Serge Defradat. - [s.l.] : Dumay, 2001

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png