In de kijker: Blikken koekendoos voor "Grote Cornets"
18-6-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand juni kozen we iets uit de collectie, met de zomer al volop in onze gedachten.

We lieten ons oog meer bepaald vallen op een blikken (koeken)doos voor “grote cornets” van bakkerij C. Janssens uit Sint-Niklaas. Volgens de schenkingsdocumenten, was deze bakkerij gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw tot ongeveer 1980 actief in Sint-Niklaas. Specialiteit van het huis waren cornets oftewel ijshoorntjes. Daarvoor hadden ze een grote wafeloven om een massaproductie aan te kunnen.

Opvallend op de doos is de volgende tekst: “Waarborg lege doos 20fr”. Dit verwijst naar het gebruik waarbij handelaars vroeger hun blikken dozen, waarin hun voedingsproducten in verpakt zaten, terugvroegen aan de klanten.  Nadat ze gespoeld en gewassen werden, en met een nieuw reclamepapier bekleefd werden, gebruikten de winkeliers de dozen opnieuw. Recycling avant la lettre dus!

Meer weten? Kom eens snuisteren in ons kenniscentrum (na afspraak) en ontdek volgende publicaties:
- Ruckebusch I., Een kleine geschiedenis van het ijshoorntje, in: Patakon. Tijdschrift voor Bakerfgoed. Jaargang 2. Nummer 2, december 2017
- Brilot, M. ea., Ice Cream. Een smeltende geschiedenis van ijs. Expogids, Brussels Museum voor de Voeding en de Molen, 2016
- Zoet, Zout enZand. Een recept voor een lekkere dag aan zee, Kusterfgoed, 2015
- Weiss Laura B, Ice Cream. A global history, Londen, s.a.
- Arbuckle W. S., Ice cream, 1972