In de kijker: Beschilderde deegfiguren
2-10-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand oktober kozen we enkele beschilderde deegfiguren uit. Met brooddeeg kan je namelijk niet enkel brood maken. Je kan ook knutselen met deeg, meer bepaald met zoutdeeg. Zoutdeeg of dode deeg bevat veel meer zout en bewaart daarom ook langer.

Hoe maak je zoutdeeg? De ingrediënten voor zoutdeeg zijn vergelijkbaar met gewoon brooddeeg, alleen is er veel meer zout en geen gist. Eerst wordt er een kuiltje in de bloem gemaakt, daarna water ingegoten. Het zout wordt toegevoegd en opgelost in het water en beetje bij beetje wordt het bloem eronder gekneed. Vervolgens kan het deeg ofwel uitgestoken worden met uitsteekvormen ofwel kan het deeg zelf in een figuur gevormd worden.

Daarna wordt het figuur in zoutdeeg in de oven gebakken op 150-170°. Ten slotte wordt het deegfiguur met olie ingestreken zodat het een mooie glans krijgt.

Deze deegfiguren uit onze collectie zijn beschilderd en daarna nog met olie behandeld. Ze stellen bijna allemaal figuren voor uit de circuswereld: een clown, een harlekijn….

Waar deze deegfiguren vandaan komen, hoe oud ze zijn, wie ze gemaakt heeft…. Is tot op vandaag een mysterie. Ze dienden wellicht ter decoratie, aangezien aan elk figuurtje een oog bevestigd is waaraan ze opgehangen konden worden.

Wil je zelf eens knutselen met deeg maar je zoekt nog een goed recept? Neem dan eens een duik in de boekencollectie van ons kenniscentrum! Na afspraak kan je onder meer volgende smakelijke publicaties ontdekken:

• Flechten Formen Modellieren. = Flecht- und Schaugebäck aus Hefeteig, totem Teig, Salzteig Franz-Jozef Steffen. - [s.l.] : Deutscher Bäcker-Verlag, 1986
  • Huisje - Boompje - Beestje in deeg / Piet Lemstra. - [s.l.] : [s.n.], 1982
  • Kinderfeest in deeg / Lemstra, Pien. - [s.l.] : Cantecleer, 1984