In de kijker: Bedrijfscatalogus met chocoladevormen
5-4-2018

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken die in ons museumdepot staan en die het publiek normaal niet te zien krijgt.

Voor de maand april kozen we voor een bijzonder collectiestuk: een oude bedrijfscatalogus uit de jaren’30, bedoeld voor banketbakkers. De catalogus bevat verschillende chocoladevormen voor Pasen van het merk MONOS, waaronder paashaasfiguren.

In de jaren '30 van de vorige eeuw  opende de befaamde Duitse chocoladenvormenfabrikant Anton Reiche een vestiging in Tsjechoslowakije. De vormen worden verkocht onder het merk C.S.R. en  Monos.

Dit collectiestuk werd in november vorig jaar nog geschonken door wijlen Walter Plaetinck, één van de stichters van het museum.

Wil je meer weten over Pasen en de eettradities die er mee gepaard gaan? Neem dan eens een duik in de boekencollectie van ons kenniscentrum! Na afspraak kan je onder meer volgende smakelijke publicaties ontdekken:

• Paastijdgebakken / Frans Van Immerseel. - Berchem : [s.n.], 1959 ; Antwerpen : [s.n.], 1959. - 1959. - 63 p
  • Hoe maak ik bonbons (fondant, likeur, pâte, ijsbonbons enz.) , chocoladeletters, chocoladewerk, caramels, conserf-borstplaat, cacaoschilderwerk, Drops, Fondants, Fondantborstplaat, Hopjes, Hol Conserf-eieren en - beesten, Paascheitjes, Room-borstplaat, suikerbeestjes, suikerfigure, Toffees, Truffels, Vruchtenborstplaat, Ijschocolade etc. / R. Davelaar. - [s.l.] : [s.n.], s.a.
  • De pasteibakkerij in beelden - Pasen / Erval. - In: Moniteur de la patisserie. Orgaan van de koninklijke vereeniging der banketbakkersbazen van België ; Jrg. 67 nr. 3 (maart 1955), p. 21-30
  • 't Is Pasen / s.n. - In: Moniteur de la patisserie. Orgaan van de koninklijke vereeniging der banketbakkersbazen van België ; Jrg. 73 nr. 4 (april 1960), p. 19-21