“In de kijker”: antieke taartspuit
1-6-2016

antieke taartspuitVia onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt. Voor de maand juni kozen we voor deze antieke taartspuit. Dit handwerktuig werd zopas geschonken aan ons museum, in de originele verpakking wat zelden voorkomt!

Hoe oud deze metalen taartspuit is weten we niet, maar vermoedelijk dateert hij van de eerste helft van de twintigste eeuw. Taartspuiten werden/worden nog altijd gebruikt om taarten mee te decoreren. Aan de spuit kan men verschillende spuitkoppen bevestigen, waarmee men uiteenlopende motieven kan aanbrengen op de taart.

Taartspuiten zijn doorgaans voor huishoudelijk gebruik bestemd. Professionele bakkers maken, net zoals vroeger, meer gebruik van spuitzakken voor hun taartdecoratie. Spuitzakken zijn veel groter qua volume dan een dergelijke taartspuit, waarmee men slechts één taartje tegelijkertijd kan decoreren. Niet echt handig voor een bakker die taarten aan de lopende band moet maken!

De spuitzakken die bakkers aanwenden bestonden aanvankelijk uit linnen wat het nadeel had dat het vocht van de crème naar buiten doortrok zodat de handen vettig werden bij het versieren. Dit nadeel hadden de metalen taartspuiten dan weer niet.

Kan je maar niet genoeg krijgen van het thema taart?
Kom dan op woensdagnamiddag 1 juni om 14u naar onze baknamiddag 'Horen, zien & vragen aan de bakker'! Thema: fruittaartjes. Meer info.