In de Kijker! Afdrukstok om cuberdons te maken
30-10-2017

In de Kijker! Afdrukstok om cuberdons te maken

Via onze nieuwsbrief zetten we iedere maand een voorwerp in de kijker uit onze collectie bakerfgoed. Het zijn collectiestukken uit ons museumdepot die het publiek dus normaal niet te zien krijgt.

oor de maand november  viel ons oog op een afdrukstok, gebruikt door de suikerbakker om snoepjes mee te maken. En niet zomaar snoepjes, cuberdons! Cuberdons zijn een typische Vlaamse specialiteit en zouden rond 1870 zijn ontstaan. De cuberdon, of ‘neuzeke’ of ‘tsjoepke’ is gemaakt van frambozensiroop, suiker, glucose en Arabische gom.

Vooreerst werden houten bakken gevuld met zetmeel (zogenaamde afzetbakken). In dit zetmeel werden figuurtjes met behulp van afdrukstokken gedrukt, houten stokken waarop gipsen figuurtjes of vormpjes kleefde.  Op deze afdrukstok kleven vormen voor cuberdons. Vervolgens werd de warme siroop via een (suiker)trechter in de holtes gegoten. Nadien moest dit afkoelen en drogen. Eens de gevormde cuberdons waren afgekoeld, werden ze één voor één uit de afzetbakken gehaald en afgeborsteld.

Een goede cuberdon is smeuïg vanbinnen. Daarom hebben ze een beperkte houdbaarheid van maximum 8 weken.

Verzoet op meer informatie over deze lekkernij en andere snoepjes? Maak een afspraak en kom onze bibliotheek eens raadplegen! Volgende werken vertellen je meer over cuberdons, snoepjes en hun geschiedenis:

- Cuberdon een neus voor gastronomie / Annick Vansevenant. - [s.l.] : Stichting Kunstboek, 2011

- Sweet Belgium / Liesbeth Inghelram, Robert Inghelram. - [s.l.] : Stichting Kunstboek, 2008

- Sweet Candy. De zoete geschiedenis achter snoep / Brilot Madeleine, Dumoulin Caroline, Matheus Clara, Nain Frédéric, ea. - Brussel : Brussels Museum van de Molen en de Voeding, 2011