Afscheid van Walter Plaetinck: stichter en bezieler van het Bakkerijmuseum
1-3-2018

Op 28 februari overleed Walter Plaetinck: stichter en bezieler van het Bakkerijmuseum voor vele jaren.

Walter Plaetincks passie voor de bakkerij en haar geschiedenis begon reeds op jonge leeftijd. Als bakkerszoon ging hij aanvankelijk in de leer bij zijn vader, die een bakkerij runde in Evergem. Later werd hij vertegenwoordiger voor Puratos. In die hoedanigheid legde hij veel contacten met bakkers over heel België. Zij boden hem regelmatig oude bakvormen, speculaasplanken en ander bakerfgoed aan. De rest is natuurlijk geschiedenis: de collectie van Walter Plaetinck groeide uit tot de grootste collectie bakerfgoed van België. Aanvankelijk vond deze uitzonderlijke verzameling haar onderkomen bij de firma Puratos zelf. Uiteindelijk zou Walters levenswerk in 1985  tentoongesteld worden in de Zuidgasthoeve in Veurne, het huidige Bakkerijmuseum.

Walter Plaetincks passie, inzet en energie vormen de basis voor het ontstaan en de groei van het Bakkerijmuseum. Zijn gedrevenheid, doorzettingsvermogen en enthousiasme zullen ons blijvend inspireren. Rust zacht, Walter, je levenswerk leeft voort.

Wie meer wil weten over de ontstaansgeschiedenis van het Bakkerijmuseum en de rol van Walter Plaetinck, kan hier een kijkje nemen.

vlaanderen_verbeelding_werkt_small.png