28/04: ERFGOEDDAG in het Bakkerijmuseum | Hoe maakt u het?
28-04-2019 12:00

ERFGOEDDAG

Erfgoeddag 2019 richt de schijnwerpers op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Geen betere plek om Erfgoeddag te beleven dan het Bakkerijmuseum dus! 2019 is bovendien Bruegeljaar: het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Vlaamse meester overleed. De taferelen die Bruegel neerzette, getuigen niet enkel van een sterk staaltje vakmanschap, ze bevatten  ook interessante inzichten in de eetcultuur van de 16de en 17de eeuw. In het Bakkerijmuseum word je op Erfgoeddag teruggeflitst naar het verleden.

PROGRAMMA (gratis toegang, 12u-17u)

>> BRUEGELMARKT (Doorlopend van 12u-17u)

Tijdens de Bruegelmarkt demonstreren bakkers-vakmannen de bereiding van brood- en gebak uit de 16de en 17de eeuw, proef je Bruegeliaanse lekkernijen of leef je je uit met oer-Vlaamse volksspelen. Een smakelijk volksfeest barst los, begeleid door sfeervolle, traditionele muziek door Duo Ultreya én sfeervolle dans door Volksdansgroep Zannekin.

>> MET BRUEGEL AAN TAFEL: MICRORONDLEIDING (Telkens om 13u, 14u, 15u en 16u)

Culinaire fijnproevers of historische meerwaardezoekers komen aan hun trekken tijdens de microrondleidingen in het museum. Bierwafels, krakelingen, vollaards, … klinkt exotisch? Helemaal niet! Onze enthousiaste gidsen nemen een vliegende start doorheen het museum en loodsen je door de eetcultuur ten tijde van Bruegel. In 30 minuten! Als dat geen vakmanschap is.

>> DESEMDEELBEURS (12u-17u)

en tijde van Bruegel gebruikten bakkers biergist of… zuurdesem! Desems kunnen eeuwenoud zijn en zijn niet moeilijk om zelf te starten. Het vergt wel oefening om je desemstarter te onderhouden. Op Erfgoeddag willen we iedereen aanmoedigen om een zuurdesem te starten of een bestaande desem te delen of te ruilen. Expert ter zake Geert Jonckheere (Ter Groene Poorte), staat zowel de leek als de gevorderde desembakker bij met raad en daad en vertelt je alles wat je moet weten over zuurdesembrood.

12u-13u: Mogelijkheid tot feedback op je meegebrachte desemstarter
13u-14u: Sessie 1: Lezing/demo
14u-15u: Vragenuurtje
15u-16u: Sessie 2: Lezing/demo
16u-17u: Vragenuurtje

>> BRUEGELMAALTIJD (12u-14u)

Geen Bruegelevenement zonder Bruegelmaaltijd. Proef in onze cafetaria van een heerlijk 16de-eeuws feestmaal met moderne twist. Vooraf reserveren noodzakelijk, betalende activiteit. €18/volwassene (vanaf 13 jaar), €13/kind (-13 jaar).
Reserveren kan via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97.

Praktisch: Tijdens Erfgoeddag is de toegang gratis voor iedereen!
Meer informatie: www.bakkerijmuseum.be, via e-mail: onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch: 058 31 38 97.