Secundair onderwijs

Het Bakkerijmuseum is een cultuurschakel. DynamoOPWEG brengt je klas gratis met de lijnbus tot op 200m van het museum!
Klik hier voor een dagprogramma voor schoolreizen.

BROODATELIER
In de bakkerij analyseren de leerlingen de ingrediënten en bespreken ze de functie ervan. Ze ontdekken de voor- en de nadelen van het werken met een houtoven. Daarbovenop gaan ze zelf aan de slag om een geslaagd brood te krijgen.

Na de doeactiviteit trekken de leerlingen door het museum onder leiding van een gids. De groep bezoekt naast de weg van graan tot brood ook de banket-, ijs-, chocolade-, wafel- en speculaasafdeling. Deze rondleiding met gids kan in combinatie met een vragenlijst die de jongeren afleggen tijdens het museumbezoek. Deze vragenlijst kunt u hier downloaden.

Tussendoor keert de groep terug naar de bakkerij om de broodjes in de oven ‘te schieten’ met de ovenpaal. Achteraf krijgt iedereen zijn eigen broodje mee naar huis.

Praktische info over het broodatelier:

Doelgroep: 1ste graad secundair onderwijs
Duur: 2,5 uur à 3 uur
Tijdsverdeling: werktijd: 1 à 1,5 uur | luistertijd: 1 à 1,5 uur
Kostprijs: € 7 per leerling
Aantal:

minimum 15 leerlingen | maximum 50 leerlingen

Buitengewoon Secundair Onderwijs -
Bijzonder Secundair Onderwijs (BuSo)

BROODATELIER
Na de verwelkoming worden de handen gewassen en krijgt elke bakker in spé een bakkersschort om en bakkersmuts op. Ieder zoekt zijn plaats achter een blauwe kom. De analyse van de ingrediënten en het afwegen van de juiste hoeveelheden kan beginnen.

Als alle ingrediënten verdeeld zijn, begint het meng- en kneedwerk. Hard labeur, zo ondervinden de leerlingen, zeker als ze weten dat de bakker daar al in het holst van de nacht moest aan beginnen. Ook de hitte van de oven doet het zweet al parelen op het voorhoofd.

Na de doeactiviteit trekken de leerlingen door het museum onder leiding van een gids. Afhankelijk van de leeftijd en niveau van de kinderen, wordt de gidsbeurt uitgebreid of ingekort. Tussenin keert de groep terug naar de bakkerij om de broodjes in de oven ‘te schieten’ met de ovenpaal. Achteraf krijgt iedereen zijn eigen broodje mee naar huis.

Praktische info over het broodatelier:

Doelgroep: leerlingen BuSo
Duur: 2,5 uur
Tijdsverdeling: werktijd: 1 à 1,5 uur | luistertijd: 1 à 1,5 uur
Kostprijs: € 4,50 per leerling
Aantal: minimum 15 leerlingen | maximum 50 leerlingen

LESSENPAKKET ROND HET THEMA BROOD

Het lessenpakket ‘Brood van eigen deeg’ werd tijdens het schooljaar 2011-2012 opgesteld in samenwerking met de hogeschool KATHO RENO te Torhout en is gericht op de tweede graad secundair onderwijs/ bijzonder secundair onderwijs. Het is ongetwijfeld een boeiende en leerrijke lessenreeks rond het thema ‘brood’. Voor de volledige uitvoering van dit project voorzien we minimum 3u in het Bakkerijmuseum.

Verloop uitvoering lessenpakket:

- DEEL I: Verwelkoming + verkenning van het museum aan de hand van opdrachtbrieven + presentaties (1u) (zelfstandig door leerlingen in groepjes)

- DEEL II: Workshop broodbakken (1u) (begeleid door de huisbakker van het museum)

- DEEL III: Didactisch spel (= herhalingsmoment) bestaande uit een bordspel met kennisvragen/ja-nee vragen/doe-opdrachten/fotoronde (1u) (zelfstandig uitgevoerd door leerlingen in groepjes)

Voor de uitvoering van dit project voorzien we een minimumduur van 3u ter plaatse in het Bakkerijmuseum. Indien u deze tijd echter niet kunt vrijmaken voor een bezoek, is het mogelijk om DEEL III uit te voeren in de klas. Hiervoor kunt u het lessenpakket met bijhorende spelkoffer ontlenen in het museum bij betaling van een waarborg van €50. Dit bedrag wordt teruggestort bij teruggave van het complete pakket. Reserveren kan telefonisch (058/.31.38.97) of via e-mail ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. ).

Het volledige lessenpakket kan op voorhand ingekeken worden in het Bakkerijmuseum. Gelieve hiervoor een afspraak te maken.